Cantitatea mare de zaharuri cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida a produsului poate afecta pancreasul consumatorilor.


Ciocolata alba, cacao Goutier Delicieux - minim 28% din componenta de ciocolata - are drept ingredient principal zaharul, urmatoarele ingrediente de pe eticheta sunt: zahar, unt de cacao, lapte praf, praf de frisca, praf de zer dulce, lactoza, emulgator lecitina de soia (E 322), aroma - vanilie. Producatorul specifica faptul ca ciocolata "poate contine urme de nuci, arahide, gluten si ou". Eticheta nutritionala nu este data nici de producator, nici de importator.


ANALIZA. Ciocolata analizata face parte din categoria produselor zaharoase in care predomina zaharoza, glucid cu index glicemic ridicat. Acesta poate stresa pancreasul endocrin, crescand nivelul glicemiei. Desi nu este specificata densitatea energetica, produsul are o valoare energetica ridicata imprimata de zahar si grasimile din untul de cacao, in principal. Din punct de vedere al profilului nutritional este un produs dezechilibrat cu un exces de zaharuri cu absorbtie rapida, ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul contine o sursa de lactoza.


CONCLUZII. Ciocolata va fi consumata cu moderatie de persoanele sanatoase, active si evitat de persoanele supraponderale, obeze, de suferinzii de boli cardiovasculare sau hepato-renale. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului si tinand cont de aportul de glucide. Suferinzii de intoleranta la lactoza il vor consuma cu precautie sau il vor elimina din dieta.