"Flit peste Prut", materialul publicat de ZIUA in urma cu doua zile, a iscat un adevarat razboi. ZIUA a dezvaluit faptul ca zeci de mii de basarabeni asteapta de ani buni un raspuns la cererea pe care au depus-o la Comisia pentru constatarea cond
"Flit peste Prut", materialul publicat de ZIUA in urma cu doua zile, a iscat un adevarat razboi. ZIUA a dezvaluit faptul ca zeci de mii de basarabeni asteapta de ani buni un raspuns la cererea pe care au depus-o la Comisia pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei romane care functioneaza pe langa Ministerul Justitiei. Am prezentat si cazul unei tinere care a actionat in instanta MJ, invocand faptul ca de patru ani si jumatate nu i-a fost solutionata cererea. Reclamantei i-a fost dat castig de cauza, dar Ministerul Justitiei a facut recurs. In urma acestor dezvaluiri, deputatul PD Daniel Buda l-a acuzat de iresponsabilitate pe ministrul Justitiei Tudor Chiuariu, pentru contestarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti. In apararea sa, Chiuariu a dat vina pe fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, spunand ca aceste probleme exista din mandatul acesteia.
"Gest iresponsabil"
Daniel Buda a calificat ca iresponsabil recursul declarat de Ministerul Justitiei. "Este iresponsabil gestul ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a ataca cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care se stabilea termenul rezonabil de sase luni pentru acordarea cetateniei, sub pretextul ca instantele de judecata nu ar putea aprecia ce inseamna termeni rezonabili", se arata intr-un comunicat al acestuia. Deputatul democrat ii spune ministrului Justitiei ca doar instantele de judecata au capacitatea de a aprecia termenii rezonabili tinand cont de imprejurarile de fapt si de drept ale unei situatii date. "Gestul ministrului, de a ataca sub acest aspect o hotarare a instantei, poate fi calificat nu numai ca iresponsabil, dar si ca o sfidare la adresa Justitiei", crede Daniel Buda, avertizand ca Romania risca sa fie obligata de CEDO la despagubiri ca urmare a solutionarii in termeni neverosimili a cererilor pentru acordarea cetateniei, termeni care duc in mod clar la incalcarea drepturilor si libertatilor prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Omului.
"Buna dimineata, dle deputat Buda"!
In replica, Ministrul Justitiei a transmis un comunicat, cu titlul "Buna dimineata, dle deputat Buda"!, in care "constata cu satisfactie ca deputatul Buda a descoperit ca, in Romania, exista o problema in ceea ce priveste acordarea/redobandirea cetateniei" si ii reaminteste acestuia ca "numarul mare de cereri nesolutionate si durata indelungata de solutionare a unei cereri sunt realitati ale mandatului fostului ministru al Justitiei, sustinut de Partidul Democrat, Monica Macovei". "Astfel, la preluarea mandatului de catre actualul ministru, in aprilie 2007, existau peste 30.000 de cereri nesolutionate, depuse la Ministerul Justitiei. Alte 400.000 au fost depuse la Consulatul de la Chisinau. De asemenea, in perioada ianuarie 2005 - martie 2007, corespunzatoare mandatului Macovei, au fost introduse 12 cereri de chemare in judecata de catre solicitantii de cetatenie, care nu primisera un raspuns, si au fost introduse 2 recursuri impotriva hotararilor pronuntate de instante in asemenea cauze", se arata in comunicatul MJ. Se mai sustine ca tocmai responsabilitatea a facut ca ministerul sa anunte modificarea Legii cetateniei, pentru a fi imbunatatita procedura si a fi scurtata durata de solutionare a cererilor. "In acest context, ne bucura preocuparea domnului deputat pentru situatia creata de un fost ministru al Partidului Democrat si il rugam sa nu lipseasca de la dezbaterile din comisii si din plen, astfel incat proiectul sa poata fi adoptat cat mai curand posibil. Am fi bucurosi ca domnul deputat sa dea dovada de buna credinta in solutionarea acestei probleme si nu sa lanseze in presa atacuri gratuite. Din pacate, asa cum am aratat mai sus, aceasta preocupare a luat pana acum doar forma unei reactii demagogice si intarziate", se mai arata in comunicatul MJ.
Dosare din 2002
ZIUA a prezentat situatia in ceea ce priveste acordarea cetateniei romane. Sunt dosare chiar din 2002 peste care s-a asternut praful. Ministerul Justitiei a fost actionat in judecata din aceasta cauza si a pierdut, Curtea de Apel Bucuresti obligand sa se solutioneze cererea reclamantului in termen de sase luni de la data ramanerii definitive a hotararii. Decizia a fost atacata cu recurs de ministrul Tudor Chiuariu. Pozitia acestuia s-a schimbat in momentul in care ZIUA a adresat un set de intrebari legate de tergiversarea dosarelor. Chiuariu a tinut sa precizeze ca "ceea ce s-a intamplat pana acum a fost o bataie de joc la adresa solicitantilor de cetatenie romana" si ca va propune Parlamentului, in septembrie, un proiect de lege prin care sa se simplifice procedura administrativa de acordare a cetateniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.