Presedintele Belarusului Aleksandr Lukasenko a catalogat NATO drept o "organizatie ilegala" intr-un interviu aparut vineri in "Le Monde’’, citat de AFP, dizolvarea Pactului de la Varsovia nefiind compensata printr-un gest similar din partea americanilor. "Intrarea noilor state in UE nu a schimbat nimic pe scena politica. In schimb, cu NATO este o alta poveste. Noi o consideram o organizatie ilegala", a spus presedintele Belarusului, al carui acces in UE este interzis dupa ce a fost reales in 2006 in conditii care incalca dreptul international.

"Am fost de acord cu Statele Unite: noi dizolvam Pactul de la Varsovia, voi dizolvati NATO. Pactul de la Varsovia a disparut. NATO se intareste. Mai rau, americanii nici nu mai cer parerea partenerilor lor europeni", a adaugat Lukasenko.

Problema liderului belarus sint rachetele instalate in Polonia, ca parte a scutului antiracheta american. "Desfasurarea rachetelor americane pe teritoriul ceh si polonez este o chestiune ce tine de securitatea Europei, nu numai pentru Belarus", crede acesta, care se teme de "inceputul unui proces de destabilizare a continentului".

Intrebat ce crede despre criticile occidentalilor privind lipsa de democratie in Belarus, Lukasenko a spus ca nu intelge despre ce dictatura vorbesc acestia. "Nu avem prizonieri politici", a adaugat el.

Potrivit liderului din Belarus, UE are un "limbaj dublu" pentru ca "indeamna la dialog" si finanteaza in acelasi timp opozitia din Belarus.

"Nu cred ca avem nevoie de discutii cu opozantii cind exista deja mai multe opozitii, iar europenii poarta deja acest dialog cu noi in numele opozitiei", a mai spus Lukasenko.