Infricosator! Sau, poate, oribil. Sau, de ce nu, barbar. Fiecare din aceste cuvinte defineste exact romanul Obiecte ascutite scris de Gillian Flynn. Fiindca multe dintre personaje au apucaturi morbide si comit fapte atroce. De pilda, eroina cartii, r
Infricosator! Sau, poate, oribil. Sau, de ce nu, barbar. Fiecare din aceste cuvinte defineste exact romanul Obiecte ascutite scris de Gillian Flynn. Fiindca multe dintre personaje au apucaturi morbide si comit fapte atroce. De pilda, eroina cartii, reporterita Camille Preaker, angajata la un ziar fara succes din Chicago, isi scrijeleste pe piele diverse cuvinte. Aproape intregul corp ii e invadat de inscriptii, incrustate cu voluptatea celui care acopera zidurile cu graffiti. Trupul sau poarta urmele unei agresiuni produse de o minte care nu-si poate explica rostul existentei. Jurnalista e trimisa sa ancheteze cazurile a doua fetite ucise in oraselul sau natal, Wind Gap. Vizita intr-un loc parasit in urma cu multi ani devine un prilej de a-si rememora copilaria intr-o familie cu o mama posesiva, de a-si reintalni colegii de scoala si de a descoperi cu surpriza comportamentul bizar al multor fete si baieti, de parca teritoriul respectiv poarta blestemul de a fi populat numai de fiinte bolnave. Camille este dezgustata si de ea, si de cei din jurul sau. Reincepe sa bea fara masura, face sex mai mult sau mai putin intamplator, simte din nou dorinta de a-si provoca suferinte prin mutilarea cu obiecte taioase. Are presentimentul ca va descoperi ceva inspaimantator si poate de aceea inventeaza subterfugii care sa amane deznodamantul. Si, intr-adevar, cercetarile sale conduc la revelarea unui adevar cutremurator: cea care le-a ucis pe fetite este propria sora, de numai 13 ani.   Chiar daca e o carte de debut, Obiecte ascutite dezvaluie o autoare cu un talent uluitor. Fara ipocrizie, fara pudibonderie si fara false prejudecati, ca si William Golding in Imparatul mustelor, ea smulge valul de pe ideile noastre preconcepute despre primii ani din viata, socotiti o varsta a tandretei si a gingasiei. Scriitoarea refuza sa cada in capcana intinsa cu dibacie de filistinii induiosati de puritatea sufleteasca a copiilor si adolescentilor si ne propune sa-i vedem intr-o viziune violenta. Lectura romanului ne oripileaza. Parca am urmari o bomba cu ceas - explozia ei iminenta ne tine cu sufletul la gura. Nu e de mirare ca lui Stephen King i-a placut la nebunie. Dar dupa ce ai citit Obiecte ascutite, nu-ti vine sa-l mai parcurgi niciodata. Iar firile hipersensibile ar face bine ca nici macar sa nu-l deschida. Groaza si misterul nu sunt pentru oricine.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.