Promisiunea e promisiune si trebuie sa ma tin de cuvant. Si azi am "sedinta gastro", dupa cum a botezat Laura, fiica prietenei mele, zilele in care vine la mine pentru a pune bazele unei gospodine excelente in viitor.     Inca de la sapte dimineata, Laura s-a prezentat la mine in hol. Am preluat-o si i-am indicat directia baie, pentru schimbarea hainelor, demachiere si un dus racoritor, care scoate si mirosul parfumului. S-a conformat repede si a aparut ca miezul pur de nuca cea noua, fara urma de fard. De cum a intrat in bucatarie a pus stapanire pe situatie, m-a informat ca vrea sa mergem in week-end undeva la munte si ca de data asta eu o sa stau, o sa privesc si o sa-i dau doar sfaturi. Atat si nimic mai mult! Bun, o intreb, si ce ai vrea sa faci? "Pai, nu stiu", zice ea cu ochii intrebatori. "Ceva bun, satios, cu ceva carnita, daa€™a€¦ sa fie rece si sa mearga cu orice salata si cu berica!?", zise ea asa, ca o intrebare de concurs. Bine, ii zic, dar sa stii ca ai de lucru. Facem un drob de vara!   "La munca!", striga si sari de gatul meu. Am inceput sa scoatem de prin camara si frigider tot ce ne trebuie pentru a prepara drobul. Bazaia, in surdina, o melodie din repertoriul modern, in timp ce-si randuia pe masa din bucatarie, asa cum vazuse ca fac eu, toate cele necesare, ca sa-i fie la indemana. A trecut direct la cea mai grea treaba si anume la curatatul si taiatul cepei. Curatatul a mers, numai la taiat a trebuit sa intervin, doar de doua ori, de teama unghiilor si a lacrimilor care pot strica gustul preparatului, dar a mers bine in final. Dupa un spalat cu multa apa pe ochi am trecut la orez. L-a spalat, dupa cum i-am spus, l-a pus la fiert cu putina sare si a pus la fiert, tot in apa cu sare, si patru oua. Acum a atacat morcovul, pe care l-a curatat, cu incantare, folosind cutitul special, cu protectie la unghii! A dat morcovul pe razatoare si a scos ouale de la fiert, le-a pus in apa rece si ne-am retras in sufragerie pentru o pauza de o cafea. Era vadit multumita si astepta de la mine un semn ca si eu sunt la fel. M-am facut ca nu pricep si i-am dat o portie de inghetata. Fericita, se aseaza turceste pe canapea, cu platoul cat mai aproape. Gusta incantata din inghetata, cu ochii inchisi. Am lasat-o sa-si traiasca momentul si m-am dus sa salvez orezul. L-am spalat in apa rece si m-am intors in sufragerie. In usa era sa ne izbim una de alta. Speriata, se napustea catre bucatarie: "Ah, am uitat de"a€¦ Am linistit-o si ne-am pus iar pe treaba.     PRODUSUL FINIT. A pus la inabusit ceapa cu morcovul si a scos pateul din cele trei cutii intr-un castron mai mare. A tocat fin mararul si patrunjelul, le-a pus peste pate, a adaugat orezul si in final si ceapa cu morcovul. A amestecat totul si a adaugat trei oua crude, a dres de sare, a pus piper si, gata, a trecut la tapetarea celor doua tavi de chec cu ulei si faina. A turnat compozitia si a cufundat cate doua oua fierte in fiecare tava. Gata, acum trebuie bagate l-a cuptor sia€¦ le-am bagat. Acum nu mai ramanea decat sa asteptam cam 45 de minute, timp in care aveam cum sa punem la cale alte "sedinte gastro". Nici nu ne-am dat seama cand a trecut timpul, mai cu o alta inghetata, mai cu o bautura de fructe, rece si aromata, ca a trebuit sa ne aruncam in iadul din bucatarie. Cu mult curaj si curiozitate, am oprit focul si am scos tavile cu pretiosul preparat care trebuia sa faca deliciul unui pranz la iarba verde. Le-am pus la racit cele doua droburi, care aratau ca doua checuri, si cand puteau fi atinse ne-am apropiat de ele cu priviri iscoditoare. Le-am scos indepartandu-le usurel de tava si le-am asezat pe un platou, una langa alta. Aratau foarte frumos si miroseau pe masura. Abia ne abtineam sa nu le atacam, macar asaa€¦ de un gust, acolo. Dar nu, maine, asa cum a ramas vorba! Laura, fericita, ma lua de gat si ma trase spre sufragerie inganand ca in vis: Si cu salataa€¦ si cu bericaa€¦ la muntea€¦ la iarba verdea€¦".     Sfaturi! Folositi numai pate de calitate. Dupa plac, puteti folosi mai multa ceapa. Trebuie sa tineti cont ca numarul cutiilor de pate trebuie sa fie egal cu cel al oualor crude, pentru compozitie. Verdeata poate fi mai multa, dupa dorinta, si se poate adauga chiar si usturoi. Este bine copt cand compozitia se departeaza de marginile tavii. Folositi focul potrivit.