Parlamentarii indieni si-au votat joi noul presedinte, prima sansa apartinind deja controversatei Pratibha Patil, in virsta de 72 de ani.

Pratibha Patil ar putea fi prima femeie care ocupa functia suprema in India, de altfel nominalizarea sa fiind gindita ca un semnal puternic impotriva discriminarii. Sonia Gandhi, cea mai influenta figura a politicii indiene, a considerat nominalizarea sa la presedintie drept un gest „istoric". Singurul contracandidat, vicepresedintele Bhairon Singh Shekhawat, era cotat cu sanse reduse, fiind sprijinit doar de opozitia nationalista. Rezultatul alegerilor va fi facut public in cursul zilei de simbata. Functia prezidentiala este una strict ceremoniala, seful statului fiind ales de un colegiu electoral format din aproape 5.000 de parlamentari din cele 30 de state indiene.

Patil nu a fost ferita de scandaluri, fiind acuzata de neregularitatile fiscale descoperite la o banca infiintata chiar de ea. Ea a stirnit protestele musulmanilor indieni, declarind ca indiencele au inceput sa poarte val, pentru a nu cadea victime invadatorilor musulmani din secolul al XVI-lea. Ultima gafa comisa de prezidentiabila septuagenara a fost relatarea conform careia ar fi avut „o premonitie divina", intermediata de un guru decedat de mai multa vreme, ca va ocupa inalta functie.