Directorul Spitalului Judetean Arges, liberalul Gabriel Copciag, a dedicat o licitatie pentru bandaje ghipsate firmei colegului si omologului sau de la Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, Corneliu Petre Cosareanu. La fel ca si Copciag, economistul Cosareanu a fost numit in functia de manager de "ministrul mortii", Eugen Nicolaescu, din ratiuni pur politicianiste.
Afacerea se afla in atentia Parchetului de pe langa Tribunalul Arges, in urma reclamatiei formulate de SC MANU BANDAJ SRL, care s-a considerat prejudiciata de manevrele de culise ale conducerii spitalului din Pitesti. Pe de alta parte, fostul director de la Colentina, dr. Sorin Simion, care a fost inlocuit cu economistul liberal Cosareanu, il acuza pe acesta ca a intretinut relatii de afaceri cu spitalul pana in 2003. Prin intermediul SC ADION PRODIMPEXTRANS SRL, avand drept principal obiect de activitate productia de aparatura si instrumente medicale, managerul bucurestean si-a gasit alte piete de desfacere decat spitalul Colentina, astfel incat incompatibilitatea sa nu mai bata la ochi.
"Mi-au solicitat sa parasesc sedinta"
MANU BANDAJ SRL, singurul producator de bandaje ghipsate ecologice din Romania, a aprovizionat ani de-a randul, printre alte unitati spitalicesti, si Spitalul Judetean Arges. Firma avea un contract valabil pana in decembrie 2006, dar din septembrie s-a trezit ca spitalul nu-i mai solicita comenzi pentru lunile urmatoare. Administratorul societatii, Ion Manu, si-a dat seama despre ce este vorba abia la data de 18.10.2007, cand a primit o invitatie de participare la licitatie, pentru atribuirea unui contract de achizitie publica. Pana la acea ora, nimeni nu se plansese de calitatea bandajelor furnizate de el ori de pretul acestora.
Licitatia a avut loc in ultima zi de octombrie a anului trecut. S-au prezentat patru firme, la sedinta de deschidere a ofertelor participand si administratorul Manu. Doar SC MANU BANDAJ si SC HARTMAN au prezentat mostre, in conformitate cu caietul de sarcini, doua cadre medicale din sectia ortopedie ridicandu-le spre a le expertiza calitativ. Intre timp s-au desigilat ofertele, retinandu-se ca cele prezentate de MANU BANDAJ si ADION PRODIMPEXTRANS sunt cele mai avantajoase, pentru fese de 10, 15 si 20 cm latime si 2,7 m lungime. Dupa circa 20 de minute, dupa cum ne-a declarat Ion Manu "Toma Ciubuc, seful Serviciului Aprovizionare si cei de la ortopedie au venit si au anuntat ca prefera fesele mele. De asemenea, mi-au solicitat sa parasesc sedinta, ca nu mai are nici un rost sa stau fiindca sunt castigator atat la partea financiara, cat si la cea calitativa". Omul a plecat cu sufletul impacat, urmand sa trimita contractul spre semnare si sa primeasca comenzi pentru bandaje ghipsate pe lunile noiembrie si decembrie.
Facatura
Dupa plecarea administratorului Manu, procesul-verbal al licitatiei a fost refacut de comisia de evaluare, care-l avea in frunte pe directorul Copciag. Astfel, in acest document masluit s-a mentionat ca reprezentantul SC MANU BANDAJ a plecat inainte de inchiderea sedintei, insa nu s-a precizat si de ce. Culmea, tocmai dupa parasirea licitatiei de catre Manu, au aparut ca prin minune si mostrele SC ADION. Ulterior, managerul Copciag a dispus comiterea altui fals. O comisie de experti ar fi intocmit un raport de specialitate, preferand bandajele managerului de la spitalul Colentina, pe care le-ar fi comparat cu cele ale lui Manu. Numai ca acesta din urma nu lasase decat o singura mostra, care fusese folosita mai inainte, prin comparare cu cea a firmei HARTMAN. Ca atare, specialistii nu mai aveau cu ce compara mostrele SC ADION aparute la sfarsitul sedintei de licitatie. Mai precizam ca raportul contine parafele a cinci experti cooptati si niste semnaturi despre care avem toate motivele sa ne indoim ca ar apartine acestora.