Exista 40 de scrisori de intentie pentru privatizarea complexurilor energetice, dar autoritatile statului nu au avansat inca nici un termen pentru inceperea acestui proces.Complexurile energetice ar putea fi inchise daca nu-si vorindeplini obligatiile investitionale de mediu in cel mai scurt timp Privatizarea capacitatilor de productie de energie electrica reprezinta ultima mare afacere a statului roman, care insa nu se prea grabeste s-o inceapa. Mai multe companii si-au exprimat intentia de a cumpara producatori de energie, complexurile energetice fiind principalul obiectiv vizat. Ca si cum nu ar fi fost la curent cu acestea, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a spus, in urma cu o luna, ca privatizarea termocentralelor nu este o prioritate. „Daca se va dovedi ca exista interes si se ofera preturi bune, am putea sa privatizam termocentralele. Tatonam privatizarea, iar apoi vom lua o decizie", a spus ministrul. AVAS se ocupa de privatizarea complexurilor Rovinari, Turceni si Craiova. Potrivit institutiei, s-au primit 40 de scrisori de intentie privind achizitionarea lor, insa nu se poate face inca nimic pina cind Guvernul nu aproba strategia energetica a Romaniei in forma ei definitiva. „Exista mai multi pasi pina cind putem scoate la vinzare complexurile: MEF elaboreaza strategia, se face dezbatere publica pe marginea ei, se prezinta Guvernului, care o aproba, iar AVAS realizeaza strategia de privatizare si pune in vinzare", au spus oficialii AVAS. Prima varianta a strategiei energetice a fost publicata in mai, iar pina in prezent s-a facut dezbaterea publica, forma finala urmind a fi trimisa la Guvern in cursul zilei de luni, afirma Alexandru Sandulescu, director de politici energetice in cadrul MEF. In proiectul strategiei se prevede privatizarea complexurilor pina la sfirsitul lui 2008.

Statul a intrat insa intr-o cursa contra cronometru in care arbitrul este UE, care ne cere respectarea conditiilor de mediu, termocentralele fiind direct vizate. Se apropie termenul 2008, cind un grup din cadrul complexurilor energetice trebuie sa aiba realizate investitiile de mediu, in caz contrar urmind a fi inchis, a precizat Sandulescu. Potrivit acestuia, complexurile energetice se vor vinde pina la urma, insa nu se stie exact cind. Ministrul Vosganian a apreciat la peste doua miliarde de euro investitiile de mediu in termocentrale in urmatorii sase ani. In cazul in care privatizarile intirzie, banii vor proveni din surse proprii, adica de la stat.

Interes pentru privatizare exista din partea unor nume grele. RWE Power vrea, printre altele, controlul asupra a cel putin doua dintre complexuri. „RWE Power are un buget de investitii de 25 de miliarde de euro pina in 2012 pentru productia de energie, mine, retea, cercetare si pentru dezvoltare. O parte din acest buget ar putea fi alocata pentru Romania, in cazul in care vom cistiga licitatiile de privatizare", a declarat pentru Cotidianul Henning Joswig, RWE Project Romania Power Generation. Potrivit acestuia, RWE asteapta un semnal din partea statului in aceasta problema, dupa ce a purtat deja mai multe discutii cu autoritatile in care s-a prezentat intentia companiei de a investi in producatorii de energie.

Si Enel asteapta un raspuns al statului cu privire la solicitarile pe care le-a facut pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cerna-voda, precum si pentru termocentralele Borzesti si Galati pe care Vosganian le numea „pietre de moara care ne atirna de git". „Enel intentioneaza sa devina un operator integrat pe verticala in Romania si strategia noastra pe termen lung este sa ne construim o pozitie puternica si in productie pe intregul lant valoric", ne-au spus reprezentanti ai companiei italiene.

CEZ vrea aceleasi termocentrale ca si Enel - Borzesti si Galati - pentru care a trimis deja scrisori de intentie catre autoritatile de stat si asteapta un raspuns. Doru Voicu, directorul de dezvoltare al filialei locale, spune ca depinde doar de statul roman sa atraga investitii masive si ca trebuie ca acesta sa se hotarasca cit mai repede ce vinde si cind. „Nu inteleg de ce nu se hotaraste odata statul sa vinda cind exista atitea cereri, mai ales ca aceste capacitati vor avea, in curind, probleme deosebite legate de mediu", arata Voicu. CEZ a precizat ca este interesata de complexurile energetice, daca sint privatizate in maximum doi ani.