Caldura torida ne joaca feste. Unele mai bizare decat altele. Despre "altele" - sa zicem varianta blanda a sotiilor verii - care se consuma, pe tacute, in preajma noastra, nu aflam mare lucru, desi simtim ca plutesc in aer. "Unele" - forma agresiva -
Caldura torida ne joaca feste. Unele mai bizare decat altele. Despre "altele" - sa zicem varianta blanda a sotiilor verii - care se consuma, pe tacute, in preajma noastra, nu aflam mare lucru, desi simtim ca plutesc in aer. "Unele" - forma agresiva - ne transporta, insa, cu imaginatia la chinurile Iadului. Bunaoara, tocmai am aflat ca a fost inlaturat pericolul "norului de fosfor" de provenienta ucraineana care plutea amenintator spre noi. Cu totii am respirat usurati, in ciuda faptului ca eram avertizati, pe toate canalele media: "Paziti-va, ca e foarte toxic!" Propozitia linistitoare, "El va ocoli Romania" !, o datoram unui miracol: "vantul care bate spre nord-vest", ducand astfel pe pustii otrava. Stirea ne-a tulburat profund, pentru o zi, doua, dupa care am uitat. In fond, de ce ne-am consuma inutil?! Ministrii ce treaba au? De pilda, cel al Mediului ? Pai ce mai putea face dupa ce nenorocirea si-a luat zborul, decat sa ridice, mustrator, aratatorul spre Ucraina, care, pe buna dreptate, nu prea are "un comportament normal pentru o tara a UE".
Ei, daca norul poluant scapat de la vecinii nostri "nedisciplinati" a luat alta directie, sa revenim la ale noastre. "Canicula se va prelungi !", se plang specialistii si ziarele, odata cu ei. Intr-un fel, vestea e depasita, dar nu strica s-o auzim cat mai des - poate numai asa o sa ne luam precautiile de rigoare impotriva... " incalzirii globale". Cine n-a auzit pana acum ca trebuie sa ne luam adio de la doua anotimpuri dragi noua - primavara si toamna - ca sudul Romaniei se va desertifica in urmatorii 10 -15 ani, si, ca atare, ne vom reprofila pe productii legumicole sau pomicole tipic mediteraneene, ca Litoralul Marii Negre va disparea. Si ca toate astea nu sunt scenarii apocaliptice, ci previziuni "suta la suta sigure". Adica, umbra nu va mai fi umbra, ca pe vremuri, iar dictionarele va trebui sa faca loc altor cuvinte specifice "prapadului de foc", pe care ni l-am facut cu mana noastra.
Tot sub "geana" caniculei, aflam orice ne-ar putea disemina atentia de la zona cu pricina, dar numai cum sa ne fie mai bine, nici vorba. De pilda, intr-o camasa culturala sumara, aflam ca au inceput filmarile la "Inima de tigan"- a sasea telenovela romaneasca - distributie de zile mari! Sa ne traiasca ! Ba chiar suntem trasi de maneca sa ramanem in racoarea recent consumatului concert al formatiei Rolling Stones, care, dupa "incendiarele" "Miss You" si "Satisfaction", ne-au promis, adica le-a promis celor 60.000 de spectatori de pe stadionul "Lia Manoliu", ca "vor reveni in Romania". Recunosteti ca asa ceva nu ne poate lasa indiferenti, ca ne mai alina cat de cat suferintele deshidratarii? Frisoane de speranta ne mai aduce si proaspat adoptatul plan de lupta al Guvernului impotriva caniculei. Tarziu, domnilor, foarte tarziu!
Si cum toate astea se cereau stropite, pentru trezire la realitate, cu un dram de inviorare, venita de sus, cineva ne face semne - omenesti, pana la urma - sa nu uitam angajamentul... neutru al presedintelui in functiune, Traian Basescu. In intentia "domniei sale" de a ne insoti - mai pe jos, mai in caruta, mai in teleguta - prin episoadele promisului film SF, "Sa traiti bine"!, zicea, deunazi:"Romania va arata asa cum vom dori noi". A omis sa precizeze cine anume: institutia prezidentiala sau poporul, fiindca pana acum nu prea am aflat cu cine se identifica, pe bune. Pai cand sanatatea, educatia si drumurile continua sa adaste in nostalgica amintire a Evului Mediu tarziu, nu inseamna ca problema "resuscitarii" lor a fost, din start, abandonata ?! Si de ce ne-am minuna tocmai acum, cand aflam ca ai nostri confrati trec, siruri, siruri, peste Dunare, la vecini, pentru a-si proteja economiile. Mancand pe saturate, imbracandu-se civilizat, respirand aerul vacantei la preturi cu mult mai mici decat in tara unde discursurile pentru anesteziat simturile electoratului alimenteaza din plin incalzirea globala.
Ce putere devastatoare pot avea si cuvintele ! Dar si molipsitoare. Inspirata, pe semne, de salutul prezidential (noi ne-am amagit ca ar fi promisiune !), o institutie de stat "privatizata" ne indeamna constant, in ultimul timp, cu sloganurile: "Conectati-va la... sistemul nostru!" (ne ferim de publicitate) si "Distrati-va bine !"
Curat anturaj... canicular! Pe rabdarea noastra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.