Armatei Romane ar putea sa-i fie suplimentat bugetul daca Executivul va aproba solicitarea in acest sens a presedintelui Traian Basescu.

La sedinta de joi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, seful statului a solicitat ca Executivul sa aloce in 2008 o cota de minimum 2,38 la suta din PIB pentru Aparare. Presedintele a mentionat ca banii in plus vor fi folositi pentru „cresterea capacitatii de lupta" si pentru indeplinirea corespunzatoare a „misiunii de aparare nationala". Basescu a subliniat ca alocarea acestor fonduri reprezinta un angajament asumat de Romania fata de NATO si UE, cresterea fiind prevazuta si in programul de guvernare.Dupa mai bine de patru ore de dezbateri, Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat in care se arata ca MAp a prezentat in sedinta CSAT stadiul actual al reformei Armatei. Consiliul Suprem a constatat ca inzestrarea a avut de suferit ca urmare a alocarilor bugetare anterioare insuficiente si a cerut reducerea „excedentului de ofiteri cu grade superioare, concomitent cu cresterea ponderii maistrilor militari, a subofiterilor si a militarilor voluntari". Traian Basescu a cerut reducerea personalului din „structurile centrale".

CSAT a luat in discutie si recentele evolutii pe tema retragerii Federatiei Ruse din Tratatul privind Fortele Armate Conventionale din Europa, aceasta facind obiectul unei informari prezentate de catre ministrul de Externe, Adrian Cioroianu.

In alta ordine de idei, presedintele a retrimis la Parlament legile prin care militarii isi pot cumpara locuintele de serviciu, cea prin care RA-APPS poate vinde fara licitatie locuinte si cea de majorare a salariilor diplomatilor.