Daca (istoria nu se face cu "daca"!) unii pun la indoiala chiar latinitatea limbii romane, ca fiind o exagerare, rezulta ca noi si fratii de dincolo de Dunare nu suntem urmasii Romei, ci numai ai dacilor care vorbeau un idiom de latina vulgara, anter
Daca (istoria nu se face cu "daca"!) unii pun la indoiala chiar latinitatea limbii romane, ca fiind o exagerare, rezulta ca noi si fratii de dincolo de Dunare nu suntem urmasii Romei, ci numai ai dacilor care vorbeau un idiom de latina vulgara, anterior latinei ca latina! Pe aceasta tema, s-au tinut simpozioane si chiar congrese internationale, avand ca organizator principal un medic roman din New York. Toti dacologii pornesc de la teoria "ignorata" a lui Nicolae Densusianu, cum ca traco-geto-dacii ar fi impanzit Europa, pana la Atlantic, si ca de aceea imparatul Traian, originar din spatiul iberic, ar fi venit in Dacia, sa-si vada fiii stramosilor...
Asupra dialectelor limbii romane (daco-romana, aromana sau macedo-romana, megleno-romana si istro-romana), nu sunt prea multe controverse, in schimb ni se atrage atentia ca vorbitorii de limba romana din Valea Timocului (in zeci de sate, de-o parte si de alta a granitei sarbo-bulgare) si din Banatul Sarbesc folosesc dialectul daco-roman (DR), o mixtura lingvistica olteano-banateana. Dar tot limba romana vorbesc, chiar daca vlahii timoceni nu sunt recunoscuti, de autoritatile locale, neavand dreptul, ca minoritari, la scoli, biserici si reprezentari in structurile administrative si parlamentare. Spre deosebire de aromani, care in ultimele secole si-au castigat un rol aparte in destinele nord-dunarene, celelalte insule de romanitate au suferit un proces de deznationalizare, mai ales dupa aranjamentele politice dintre Dej si Tito, din anii '50-'60.
Ce facem noi, in 2007? La aceasta intrebare ne raspunde Asociatia ASTRA Romana Timisoara, prin semnaturile acad. Stefan Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina Timisoara, presedinte, Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, vicepresedinte si Cristea Sandu-Timoc, secretar general. Dincolo de faptul ca structurile MAE, prin departamentul menit sa-i atraga/sustina pe romanii de pretutindeni, nu face decat sa cheltuie bani aiurea, aceasta organizatie a initiat o actiune de tot meritul. Se numeste Jurnalul DACIA AURELIANA (provincia sud-dunareana, dupa retragerea aureliana, din 271-275 d.H.), saptamanal, pe e-mail astra_romana_timisoreana@yahoo.com.
Semnatarii "scrisorii-apel" vor ca acest jurnal sa prezinte situatia romanilor balcanici, care au avut de suferit de pe urma stapanirilor bulgaro-slave, otomane si a discriminarilor grecesti, pe parcursul unui intreg mileniu. Ei spun ca "Articolele noastre urmaresc sa va informeze si documenteze despre trecutul fiecarei etnii in parte, ele bazandu-se pe fapte si nu pe interventii sau legende istorice. Totodata, prin contributia voastra, vom putea lamuri multe din aspectele mai putin cunoscute sau chiar denaturate ale existentei pe acele meleaguri. Suntem constienti ca anumite opinii sa nu placa unora sau altora, ca uneori putem gresi si noi pe undeva, de aceea le cerem scuze, toti suntem trecatori in aceasta lume si le cerem iertare daca i-am suparat cu ceva".
P.S. Multumim anonimului care ne-a trimis revista "Peninsula Balcanica", din februarie 1924, menita, la vremea aceea, sa arate contributia romanilor sud-dunareni la propasirea regatului Romania Mare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.