Fenomen literar al celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea, Sagan a cunoscut gloria la 18 ani cu primul ei roman, "Bonjour, tristesse" (Bonjour, tristete), furnizand apoi multe subiecte jurnalelor mondene si literare, din cauza exceselor: vite
Fenomen literar al celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea, Sagan a cunoscut gloria la 18 ani cu primul ei roman, "Bonjour, tristesse" (Bonjour, tristete), furnizand apoi multe subiecte jurnalelor mondene si literare, din cauza exceselor: viteza, jocurile de noroc, alcoolul, viata frivola, necazurile judiciare. Pe 24 mai 1954, Francoise Sagan primea Premiul Criticii pentru "Bonjour...", Francois Mauriac saluta pe prima pagina a ziarului "Le Figaro", aparitia acestui "mic monstru incantator". A urmat apoi o cariera stralucita de romanciera.
Pro Editura a publicat cu putin timp in urma, in Colectia "Scribum ad notarium", doua titluri ale acestei autoare: "Bonjour, tristete" (portretul imoralitatii ocazionale, extrem de complex si frumos prezentat, punandu-se accent pe incercarea disperata a unei tinere femei de a intelege si de a controla lumea in care traieste) si "Va place Brahms?" (o frumoasa poveste de dragoste, pasionanta si melancolica; povestea teribila a unui tanar indragostit de o femeie de 40 de ani si, totodata, o introducere in viata pariziana si in vidul unor vieti egocentrice). (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.