Ritmul de crestere a importurilor din Romania pentru primele patru luni ale anului ocupa locul doi in Uniunea Europeana, dupa Bulgaria, insa valoarea acestora continua sa se mentina relativ redusa comparativ cu restul statelor membre, conform Eurostat - Biroul de statistica al UE. Importurile atrase de Romania au urcat cu 31% in intervalul ianuarie-aprilie, Bulgaria avand un ritm mai alert la acest capitol, cu o crestere de 48%, se mai arata in comunicatul Eurostat.
Valoarea importurilor a ajuns, in cazul Romaniei, la 15,1 miliarde de euro, plasand statul pe locul 18 in topul european. Valori mai ridicate au fost raportate de Germania (253,8 miliarde de euro), Marea Britanie (146 miliarde de euro) si Franta (145,9 miliarde de euro).
Tot o crestere de 31% a fost consemnata si de Letonia, insa importurile au urcat la 3,4 miliarde de euro. Singurele tari membre ale UE care au inregistrat reduceri ale importurilor in intervalul mentionat au fost Luxemburg si Marea Britanie.
Ritmul de crestere a exporturilor Romaniei a fost de 15% in primele patru luni, valoarea acestora fiind de 9,3 miliarde de euro. Cresteri mai importante au fost inregistrate de Cehia, Letonia, Ungaria, Slovenia si Slovacia.
Datele Eurostat arata ca deficitul comercial al Romaniei a ajuns, la patru luni, la 5,7 miliarde de euro, nivel similar cu cel anuntat de Institutul National de Statistica.
Deficitul comercial reprezinta principalul determinant de crestere a deficitului de cont curent care a ajuns, in luna mai, la 5,94 miliarde de euro, fata de 4,44 miliarde de euro in ianuarie-aprilie, potrivit datelor BNR.
La nivelul UE, deficitul comercial a ajuns, in luna aprilie, la 13,9 miliarde de euro, fata de 16,6 miliarde de euro in aprilie 2006.