Proiectul Dambovita Center, numit si Casa Radio, va fi finalizat, conform declaratiilor dezvoltatorilor, la termenul stabilit prin contract, respectiv anul 2011. "Nu vor fi probleme in ceea ce priveste respectarea termenelor. Avem un plan bine stabil

Proiectul Dambovita Center, numit si Casa Radio, va fi finalizat, conform declaratiilor dezvoltatorilor, la termenul stabilit prin contract, respectiv anul 2011. "Nu vor fi probleme in ceea ce priveste respectarea termenelor. Avem un plan bine stabilit si vom termina proiectul in termenul stabilit prin contract. Prima cladire care va fi cedata statului roman va fi finalizata in 2009, iar restul imobilelor vor fi predate in acelasi timp, doi ani mai tarziu", a declarat Luc Ronsmans, country manager al companiei Plaza Centers, actionarul majoritar al firmei care administreaza proiectul Dambovita Center. Ronsmans a afirmat ca, in contractul incheiat cu Guvernul Romaniei, sunt stipulate penalizari pentru intarzierile etapelor de lucrari. Acesta a precizat ca nu vrea sa vorbeasca despre eventuale sanctiuni, deoarece nu va fi cazul.
Pentru a verifica respectarea calendarului stabilit intre stat si investitori, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a vizitat santierul pe care va fi realizat proiectul.
Borbely a apreciat ca renegocierea contractului a fost favorabila statului, intrucat dezvoltatorii vor construi o cladire pentru autoritatile publice.
Status-ul proiectului este prezentat permanent si agreat de catre Consiliul de Administratie al Companiei de Proiect, care supervizeaza derularea proiectului.

Doar 15% din constructia actuala va fi demolata

Plaza Centers a preluat managementul proiectului Dambovita Center la data de 1 februarie 2007, marcand inceputul unei noi etape in cadrul evolutiei proiectului. Construit pe amplasamentul in care trebuia sa fie amenajat sediul Casei Radio, proiectul va include un complex multifunctional, spatii de birouri, un hotel si o zona rezidentiala. Acestea vor avea o suprafata totala de 560.000 mp si o suprafata utila de circa 400.000 mp. Dambovita Center contine si o cladire care va fi cedata Guvernului pentru a fi folosita de o Autoritate publica. In cadrul proiectului vor fi construite doua turnuri cu 31 de etaje si cu o inaltime de 135 metri, care vor fi construite separat de cladirea principala.
Masterplanul realizat de Plaza Centers va incorpora structura deja existenta a cladirii actuale. Activitatile de demolare vizeaza 15% din interiorul cladirii principale, in timp ce fatada cladirii va fi pastrata intacta. Investitia totala in acest proiect se ridica la aproximativ 500 milioane euro si va fi finantata de firma Dambovita Center, in urma unui parteneriat public-privat. Compania Plaza Centers detine 75% din capitalul firmei, statul - prin Compania Nationala de Investitii - are o contributie de 15%, iar diferenta este administrata de grupul turc Kucuk.

In 2006, a fost renegociat contractul de parteneriat public-privat

Anul trecut a fost renegociat contractul de parteneriat public-privat pentru Dambovita Center. Renegocierea contractului a fost hotarata dupa ce, in 2005, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului a constatat ca nu erau indeplinite conditiile esentiale pentru inceperea proiectului. Prin urmare, nu existau angajamente financiare suficiente pentru ca investitorii sa isi poata executa obligatiile, iar identitatea investitorilor era pusa sub semnul intrebarii, intrucat una dintre companiile cu care a fost incheiat contractul, Orb Estates Plc, a intrat in administrare speciala.
In cadrul renegocierilor, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a acceptat noi asociati, la propunerea celuilalt investitor initial, Mimel Insaat Sanayi Ve Tiaret AS. Drept urmare, Elbit Medical Imaging Limited, Plaza Centers Europe BV si Cenk Demir Sanayi ve Ticaret au devenit, alaturi de Mimel Insaat Sanayi Ve Tiaret AS, parti in contract si asociati in cadrul unei societati nou-create, numita Dambovita Center SRL.
In urma modificarilor facute in contractul de parteneriat public-privat prin actul aditional, cota de participare a Companiei nationale de Investitii in cadrul companiei SC Dambovita Center a crescut de la 10% la 15%. In plus, dupa finalizare, o cladire de birouri cu o suprafata utila de 11.000 mp, cu o parcare subterana de 2.000 de mp, va fi cedata catre autoritatea publica. De asemenea, in contract a fost stabilit un calendar clar, care prevede termenele de realizare a proiectului. Dambovita Center va fi inapoiat in totalitate, cu titlu gratuit, statului roman dupa 49 de ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.