Pfizer, cel mai mare lant farmaceutic la nivel mondial, a inregistrat un profit de 1,27 miliarde dolari in trimestrul al doilea, in scadere cu 48% fata de perioada similara din 2006, pe fondul concurentei produselor generice si al scaderii vanzarilo
Pfizer, cel mai mare lant farmaceutic la nivel mondial, a inregistrat un profit de 1,27 miliarde dolari in trimestrul al doilea, in scadere cu 48% fata de perioada similara din 2006, pe fondul concurentei produselor generice si al scaderii vanzarilor medicamentului Lipitor, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Producatorul american de medicamente Pfizer a obtinut un profit de 42 de centi pe actiune, fata de 18 centi in cazul profitului net, in conditiile in care analistii intervievati de Reuters au prognozat, in medie, un nivel de 50 de centi. Veniturile companiei au scazut cu 6%, la 11,08 miliarde dolari, un nivel apropiat de media estimarilor analistilor, de 11,44 miliarde dolari, in conditiile in care Pfizer este afectata de pierderea recenta a patentelor pentru medicamentul antidepresiv Zoloft si pentru Norvasc, destinat imbunatatirii presiunii sangvine.
Vanzarile globale de Lipitor, cel mai bine vandut medicament din lume, s-au redus cu 13% in perioada mentionata. Produsul a inregistrat o crestere de 5% pe pietele internationale, dar vanzarile de pe piata americana au coborat cu 25%, ca urmare a concurentei produsului generic Zocor, comercializat de compania Merck.
Desi Pfizer a castigat un proces legat de patentul medicamentului Lipitor, prin care interzice companiei indiene Ranbaxy sa lanseze un produs concurent pana in 2011, concurenta a venit din alta parte.
Medicamentul Lipitor, folosit pentru reducerea colesterolului, este cel mai bine vandut medicament la nivel mondial si a asigurat anul trecut mai mult de un sfert din veniturile totale de 48 miliarde dolari obtinute de Pfizer. Prin proces, Pfizer a incercat, de asemenea, sa protejeze cota de piata detinuta de Lipitor fata de o serie de versiuni generice mai ieftine ale altor medicamente destinate afectiunilor legate de colesterol.
Grupul si-a reafirmat estimarile privind rezultatele financiare in 2007 si 2008. Pfizer are ca obiectiv vanzari de 47-48 miliarde dolari si un profit net pe actiune de 1,3-,41 dolari in acest an, respectiv vanzari de 46,5-48,5 miliarde de dolari in 2008, si un profit pe actiune de 1,75-1,93 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.