Linii de procesare a tutunului, instalatii de fermentat si depozitat, centrale termice si alte utilaje sunt dezafectate si taiate intr-o veselie, spre a fi vandute ca fier vechi, de conducerea SC GALAXY TOBACCO. Dupa punerea definitiva pe butuci a
Linii de procesare a tutunului, instalatii de fermentat si depozitat, centrale termice si alte utilaje sunt dezafectate si taiate intr-o veselie, spre a fi vandute ca fier vechi, de conducerea SC GALAXY TOBACCO. Dupa punerea definitiva pe butuci a cinci dintre cele sase fabrici de tigarete (singura care mai functioneaza fiind la Sfantu Gheorghe), oamenii magnatului Ioan Niculae mai au putin si lichideaza cele opt fabrici de cultura si fermentare a tutunului de la Arad, Ocna Mures, Craiova, Carei, Barlad, Titu, Statiunea centrala si Fabrica de piese de schimb, ultimele doua din Capitala. Plus o multime de alte puncte de lucru din teritoriu.
Acestia joaca la doua capete. Pe de-o parte, inregistreaza profituri notabile din recuperarea materialelor refolosibile, iar pe de alta introduc terenurile rezultate in circuitul imobiliar. De productia autohtona de tutun nimanui nu ii mai pasa, aceasta atingand cota critica de piata de numai 3% din consumul intern. Pe langa aceasta strategie criminala, GALAXY TOBACCO a mai prejudiciat si bugetul de stat cu aproximativ patru milioane de euro, prin neplata accizelor pentru 130 de tone de tutun vandut catre unele societati. Este vorba despre Sky Trading Tobacco, Broadcast Business Consulting si Lyon TDG, tutunul neaccizat provenind, in cea mai mare parte, de la SC INTERAGRO SA controlata de magnatul Niculae. Mai precis, de la fabrica de fermentare a tutunului de la Zimnicea, pe care acesta a utilat-o cu instalatii performante sustrase de la celelalte fabrici falimentate controlat. Desi dosarul "Tutunului Romanesc" se afla demult in atentia procurorilor anticoruptie, iar Curtea de Conturi a Romaniei a demonstrat inca din anul 2004 ca statul a fost furat la greu, Ioan Niculae continua sa nu fie tras la raspundere.
Teapa greu de calculat
Dupa ce fostul ofiter de Securitate a devalizat sistematic patrimoniul SNTR, beneficiind de stergerea datoriilor catre stat de sute de miliarde ROL, AVAS si-a vandut pentru a treia oara participatia majoritara. Consortiul care a reusit sa-si adjudece societatea, prin jocuri de culise de neimaginat, este format dintr-o companie italiana, cu care Niculae derula afaceri de ani buni, si SC GALAXY ENERGY controlata de mafia ucraineana a lui Leonid Efimovitch Minin, personaj urmarit de ani buni prin INTERPOL. Legatura cu acest mafiot s-a realizat prin intermediul unui fost coleg securist al lui Niculae, Petrica Sorescu. Ulterior, magnatul si-a cesionat de ochii lumii actiunile ce-i mai ramasesera la SNTR, catre noii patroni, in realitate tot el controland afacerea, prin intermediul omului sau de incredere, Marcel Cadar. La 21 ianuarie 2004, GALAXY TOBACOO a pus mana pe 53,72% din SNTR, pentru ridicola suma de 1,6 milioane USD, preluarea unor datorii facute de Niculae de 11 milioane USD si asumarea unor obligatii financiare in retehnologizare si relansare economica de alte cinci milioane de dolari. Daca luam in calcul doar suprafata de 60.000 mp a Fabricii de tigarete Bucuresti din Regie, care la ora actuala valoreaza in jur de 90 de milioane de euro, denota ca statul a luat o teapa de proportii greu de calculat.
Contrabanda la Baicoi
In mai 2007, la sucursala Titu a fostei SNTR s-a constatat un plus neinregistrat in listele de inventar si in contabilitate, de zece tone de tutun materie prima. Conducerea GALAXY TOBACCO a musamalizat rapid aceasta cantitate, pe care in parte a exportat-o in Italia, iar restul a luat drumul fabricii lui Niculae de la Zimnicea. Iar de aici, la anumiti producatori clandestini din tara, care produc la negru tigarete populare, adica ieftine, care se vand repede si bine. La sfarsitul anului trecut, lucratori de politie au descoperit o fabrica clandestina de tigarete la Baicoi, judetul Prahova - ce folosea tutun procesat de GALAXY TOBACCO si INTERAGRO - unde erau contrafacute marcile "Carpati" si "Zorro". Bineinteles ca pe magnatul Ioan Niculae nu l-a deranjat nimeni cu vreo intrebare incomoda.
Escrocheriile liderului de sindicat
La punctele de lucru din Gaiesti, Ghimpati, Crevedia, Rosior si la fosta Fabrica de fermentare a tutunului Titu, totul se taie si se vinde ca fier vechi.
In iunie 2006, in urma unei asa-zise restructurari, au fost dati afara toti specialistii in domeniu, ramanand pe statul de plata doar sase angajati. Printre acestia, si liderul de sindicat local, Iulian Visan. Care Visan - sofer de meserie - a fost numit de presedintele Consiliului de Administratie al GALAXY TOBACOO, Adriano Celestini, sef punct de lucru la fosta SFFT Titu. Sindicalistul a fost recompensat in acest fel pentru ca a intocmit cu manuta lui listele de disponibilizari, aburindu-i pe cei circa 200 de salariati sa-si caute altceva de lucru si sa se multumeasca cu salariile compensatorii care vor veni. Un alt motiv pentru ca a fost pus sef este modificarea ilegala a Contractului Colectiv de Munca, in folosul oamenilor lui Niculae. Astfel, fara a avea mandatul membrilor de sindicat, Visan a diminuat platile compensatorii de la 24, la 12 salarii. Pe urma, acelasi Visan, s-a ocupat si inca se mai ocupa cu valorificarea a ce se mai poate vinde, incepand cu octombrie 2006. Dar nu oricum, ci punand o taxa proprie pe tot ce iese pe poarta fabricii. Nu se cantareste nimic, nu se inregistreaza totul in registrul de poarta, cu un aviz de expeditie efectuandu-se zilnic cate trei, patru livrari, eludandu-se plata TVA catre stat si a altor impozite obligatorii. Desigur ca organele abilitate ale statului din zona n-au prins inca de veste despre aceasta escrocherie. Dar Iulian Visan nu s-a oprit aici. A cumparat anumite utilaje in nume personal, fara nici un fel de licitatie, revanzandu-le ulterior cu beneficii intre 300 si 400%. Doar de la Urziceni a reusit sa puna mana, printre altele, pe cinci masini de plantat rasad, pe care le-a revandut inregistrand un profit pe cat de substantial, pe-atat de ilegal.
Din lipsa de spatiu nu ne permitem sa mentionam tot ce s-a furat de la punctele de lucru ale fostei SNTR. Mentionam doar cateva utilaje vandute ca fier vechi, astfel incat cititorii sa-si poata forma o parere: patru tractoare U650, opt cultivatoare, doua automobile Dacia, doua autocamioane Roman, doua ARO, un motostivuitor, o furgoneta, 11 remorci, patru masini de plantat, cinci pluguri, o sumedenie de grape si multe altele. Acestora li se adauga o serie de bunuri care nu figurau in inventarul de la Titu, cum ar fi o vidanja, balanta, arce, profile de otel si bronz, boiler, masini de gaurit, piese de schimb si altele. In urma acestor afaceri banoase, liderul Visan si-a cumparat o Skoda Octavia, cu care-si afiseaza prosperitatea prin zona.
Complicele Musetescu
In martie 2002, fostul presedinte al AVAS, Ovidiu Tiberiu Musetescu, s-a iritat la culme, in urma motiunii "Coruptia institutionalizata" introdusa de opozitia parlamentara, si a luat cuvantul in Senat.
Inca de la inceputul interventiei sale, Musetescu, prieten la catarama cu Ioan Niculae, a atentionat voalat - daca mai era nevoie - autoritatile statului sa nu se amestece in privatizarea frauduloasa a "Tutunului Romanesc". Iata si celebra sa fraza, care a legitimat escrocheria: "Alegatiile privind necesitate implicarii Parchetului in aceasta operatiune dovedesc atitudini rudimentare si optuze in aprecierea unor procese economice complexe, de la ignorarea principiului separatiei puterilor in stat, pana la incapacitatea unei minime analize de eficienta si randament". Cu alte cuvinte, procurorilor, vedeti-va de alte treburi, ca in ceea ce priveste "Tutunul Romanesc", totul a fost planificat cu minutiozitate.
Daca n-ar fi fost Musetescu, SNTR ar fi intrat in lichidare voluntara, statul reusind sa recupereze doar 25 - 30% din investitiile facute. Insa ar fi ramas proprietar al terenurilor societatii. Asa, n-a mai ramas cu nimic, pentru doar 1,6 milioane USD, cum mentionam mai devreme. Cu alte cuvinte, "Guvernul a preferat interventia constructiva", dupa cum isi incheia discursul fostul ministrul al privatizarii. "Acesta (executivul - n.r.) a avut in vedere incurajarea initiativei private in vederea relansarii activitatii in industria autohtona de prelucrare a tutunului. Aceasta, cu atat mai mult cu cat investitorul s-a angajat prin contract sa mentina numarul de angajati, sa produca tigari ieftine, populare, pe o perioada de cel putin zece ani si sa efectueze un volum de investitii de 40 de milioane dolari in cinci ani pentru modernizarea indeosebi a fabricilor de fermentare", a mai adaugat Musetescu. Cum s-a relansat activitatea fostei SNTR, cum a fost concediata marea majoritate a salariatilor in doar doi ani si ceva, cum s-au produs tigari ieftine si cati bani au investit mafiotii in fabricile de fermentare s-a vazut, cu prisosinta.
In atentia OLAF
Ioan Niculae si complicii sai au instrainat o serie de utilaje cumparate recent prin efort guvernamental, pe zeci de milioane de dolari. Oferim organelor de ancheta doar cateva exemple in acest sens, pentru a le facilita cercetarile: masina de impachetat tigarete Niepmann, Molins Mark 8 A, Hauni Max 30412, masina de timbrat ITM, doua utilaje de confectionat tigarete Skoda C8, SASIB 5000 A Scandia si linia de procesat tutun Hauni. Mai mentionam ca, in cadrul unor discutii private cu comisari ai Garzii Financiare Italiene - pe care am avut-o in februarie 2007 la Bruxelles - acestia ne-au confirmat ca afacerea "Tutunului Romanesc" se afla de multa vreme in atentia institutiilor de control financiar din mai multe tari, si in special a Oficiului European de Lupta Antifrauda.
Angajamente nerespectate
La 26.01.2007, conducerea GALAXY TOBACCO i-a notificat pe salariati ca are de gand sa procedeze la concedieri colective. Asta cu toate ca, timp de cinci ani - cu incepere de la 21.01.2004 - nimeni nu putea fi trecut in somaj. Din cei 1700 de salariati, cati existasera in momentul in care Ioan Niculae a furat "Tutunul Romanesc", mai ramasesera in jur de 700, restul fiind convinsi prin santaj si diverse tertipuri sa plece de "buna voie". Astfel, au mai fost concediati 358 de oameni, in total ramanand doar 337. In ciuda angajamentelor asumate, a scutirilor de datorii acordate de guvernarea PSD si a promisiunilor pe care Niculae si gasca lui n-au avut nici o clipa intentia sa le respecte. Evident, nimeni nu s-a sesizat ca oamenii magnatului nu si-au respectat obligatiile din contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar al SNTR.
Intre Ioan Niculae si actualul AVAS a existat initial un contract de stergere a datoriilor pe cinci ani, in baza caruia magnatul si-a luat unele angajamente si a fost scutit de plata unor obligatii, mai mult sau mai putin istorice, catre stat. Acest contract a expirat la data de 11 decembrie 2006. In urma cumpararii pachetului majoritar al SNTR de catre consortiul GALAXY TOBACCO, in ianuarie 2004, a fost semnat un alt contract de privatizare, privind unele obligatii tot pe cinci ani. Lasand la o parte faptul ca oamenii lui Niculae n-au respectat decat "obligatia" de a reduce personalul, AVAS si-a ridicat gajul asupra actiunilor vandute noilor cumparatori, luandu-l drept valabil pe cel incheiat cu fostul ofiter de Securitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.