In absenta liderului Uniunii, Marko Bela, aflat in strainatate, analistii politici reuniti la Balvanyos au lansat o concluzie ingrijoratoare: perioada de monopol politic al UDMR in Ardeal a luat sfarsit.     Dupa 17 ani in care Uniunea
In absenta liderului Uniunii, Marko Bela, aflat in strainatate, analistii politici reuniti la Balvanyos au lansat o concluzie ingrijoratoare: perioada de monopol politic al UDMR in Ardeal a luat sfarsit.     Dupa 17 ani in care Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a fost singura formatiune politica care i-a reprezentat pe etnicii maghiari in Parlament si care din a€™96 a participat chiar in mod direct la guvernare, miercuri, pentru prima data in toti acesti ani, la Baile Tusnad s-a vorbit despre "sfarsitul erei in care UDMR a detinut monopolul in viata politica din Ardeal". Concluzia a fost formulata de catre politologii invitati la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, care au analizat activitatea Uniunii, dar si relatia conflictuala de pana acum Marko Bela - Laszlo Tökes. Liderul Uniunii, Marko Bela, nu a participat la reuniune, consilierul sau pe probleme de presa anuntand ca Marko se afla in strainatate.     ANALIZA. Pe tapet a fost pusa problema reprezentarii politice a maghiarilor din Ardeal, subiect in marja caruia politologul Bakk Miklos a afirmat, conform Mediafax, ca, pentru a se purta un dialog benefic, toate partile potential participante trebuie sa accepte parteneriatul pe pozitii de egalitate. O alta opinie a apartinut publicistului Biro Bela, care a apreciat ca ambii politicieni, Marko si Tökes, vor sa puna sub semnul intrebarii dreptul celuilalt de a reprezenta comunitatea maghiara. Biro este de parere ca viziunile politice ale celor doi ar trebui sa fie reprezentate la alegerile europarlamentare, astfel cele doua extreme putandu-se echilibra una pe cealalta. "Aici sta fata in fata politica UDMR, de colaborare romano-maghiara, si cea a lui Tökes, potrivit careia nu se poate colabora cu romanii", a adaugat Biro, fiind de parere ca ambele afirmatii contin "adevar". Cat despre celelalte formatiuni ale maghiarilor - CNMT, UCM si CNS - analistul Szasz Alpar Zoltan considera ca acestea nu pot fi considerate "partide contra-UDMR", deoarece s-au format ca alternative care incearca sa reprezinte interesele electoratului maghiar. O alta analiza, de data aceasta a actiunilor si declaratiilor din ultimele doua luni ale liderului UDMR, Marko Bela, ar releva ca aceste concluzii exprimate la Baile Tusnad nu sunt chiar niste noutati. In repetate randuri, dupa esecul referendumului de demitere a presedintelui, Marko a vorbit despre necesitatea de a se ocupa mai bine de relatia formatiunii sale cu electoratul UDMR. Pentru acelasi motiv acesta a si renuntat la functia de vicepremier. Si tot in aceeasi linie poate fi inscrisa si "cedarea" pe care Marko a facut-o liderului CNMT, Laszlo Tökes, aceea de a-i oferi un loc eligibil pe listele Uniunii la alegerile europarlamentare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.