Piata valutara autohtona a continuat si ieri sa fie foarte calma, in ton cu vremea de afara. Pe pietele internationale euro a atins, insa, un nou maxim istoric fata de dolar, investitorii luand in calcul evolutiile viitoare ale dobanzilor de pe cele
Piata valutara autohtona a continuat si ieri sa fie foarte calma, in ton cu vremea de afara. Pe pietele internationale euro a atins, insa, un nou maxim istoric fata de dolar, investitorii luand in calcul evolutiile viitoare ale dobanzilor de pe cele doua maluri ale Atlanticului. Cursul mediu al monedei unice a fost stabilit la 3,1289 lei fata de 3,1295 lei, acum doua zile. Evolutia cotatiilor din piata a fost una extrem de lenta, ele fluctuand intre 3,1250 si 3,1330 lei, deschiderea fiind realizata la 3,1285 - 3,1305, valori apropiate de cele de la inchiderea de marti. Stabilitatea pietei are loc pe fondul mentinerii dobanzilor pe termen foarte scurt la niveluri scazute. Astfel, cele overnight erau cuprinse ieri intre 0,7 si 2%, iar cele one week intre 2,3 si 4,7%. De altfel, nivelul scazut al dobanzilor, incepand cu joia trecuta, si temerile speculatorilor ca BNR va interveni in piata reprezinta principalii factori care influenteaza in prezent cursul. Multi dealeri bancari au declarat in ultima perioada ca BNR a intervenit in piata in cursul acestei luni, pentru a stopa aprecierea monedei nationale, folosind drept intermediar o mare banca locala. Cursul dolarului a fost anuntat la 2,2705 lei fata de 2,2706 lei, acum doua zile, acesta mentinandu-se astfel la minimul ultimilor sase ani si jumatate. Pe pietele asiatice paritatea euro/dolar a atins un nou maxim istoric de 1,3834 dolari. Deschiderea pietelor europene a adus o crestere a monedei americane, paritatea coborand la 1,3754 dolari. Investitorii asteapta discursul presedintelui Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, care va fi tinut in fata Congresului. In functie de diagnosticul asupra economiei pe care il va prezenta presedintele Fed, se vor face prognoze privind evolutia dobanzilor din SUA, care au un rol fundamental in evolutia paritatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.