Proiect de dezvoltare a turismului cultural
"Ne confruntam cu probleme grave in zona, braconajul arheologic este cea mai mare chestiune care ne marcheaza zi de zi realitatile. Este cazul bratarilor furate de acolo. Cu chiu cu vai am reus
Proiect de dezvoltare a turismului cultural
"Ne confruntam cu probleme grave in zona, braconajul arheologic este cea mai mare chestiune care ne marcheaza zi de zi realitatile. Este cazul bratarilor furate de acolo. Cu chiu cu vai am reusit sa recuperam sase dintre ele si inca trei urmeaza sa le recuperam in cel mai scurt timp. Dar nu e vorba numai de tezaurele descoperite, bijuterii, kosoni si despre felurite alte obiecte, ziduri, temple, ci de o adevarata istorie ingropata, pe care din pacate nu am avut capacitatea sa o gestionam din toate punctele de vedere", a spus ministrul Culturii. Potrivit acestuia, principalele aspecte vizate de proiectul de lege sunt conservarea si punerea in valoare a Cetatilor Dacice, aflate pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, dar si paza lor de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative si derularea unor proiecte in zona, de dezvoltare a turismului cultural. "Ne-am gandit la un act normativ care sa creeze cadrul pentru realizarea unor proiecte de conservare si dezvoltare a zonei, inclusiv in ceea ce privestre caile de acces. Sunt sase Cetati Dacice care sunt in patrimoniul UNESCO. Ele sunt imprastiate pe o raza foarte mare, in judetele Hunedoara si Alba. Este o suprafata foarte mare, impadurita, si paza acestei zone este greu de realizat", a spus ministrul Culturii, citat de Mediafax.
"Ar putea fi atrase fonduri"
"Rolul preponderent al MCC va fi in ceea ce inseamna activitatea stiintifica, vom avea in continuare acolo sapaturi arheologice. Am discutat si la Ministerul Internelor si pana acum in mod absolut automat, mecanic, ni s-a spus ca nu pot asigura paza cu oameni pentru ca e o suprafata foarte mare. Acum exista posibilitatea de a o face prin camere de luat vederi, prin satelit, exista metode de supraveghere corecta a zonei", a adaugat Adrian Iorgulescu. El a precizat ca proiectul de lege faciliteaza si relatia cu Consiliile Judetene Hunedoara si Alba, care pot atrage fonduri europene pentru dezvoltarea zonei. "Exista mult interes din partea autoritatilor locale care doresc sa dezvolte programe, sunt interesati sa miste lucrurile, dar nu au acest act normativ permisiv care sa le dea posibilitatea sa aplice aceste planuri", a spus Iorgulescu.
Comitet de coordonare
Proiectul de lege presupune si constituirea unui Comitet "Muntii Orastie", format din reprezentanti ai MCC, MIRA, ai Consiliilor Judetene Hunedoara si Alba. Rolul comitetului va fi de a propune si de a coordona actiunile intreprinse de autoritati pentru protejarea Cetatilor Dacice, dar si de a propune masuri de reabilitare a constructiilor si a infrastructurii, precum modernizarea cailor ferate, asfaltarea cailor de acces in zona. Proiectul elaborat de MCC este in faza finalizarii, urmand ca in aproximativ doua saptamani sa fie prezentat in Guvern, iar apoi sa intre in dezbatere in Parlament. "UNESCO nu da nici un ban, in momentul in care accepta ca un monument sa intre pe Lista patrimoniului mondial. Asigura doar o reclama deosebita, turistul are garantia ca acolo va avea ceva valoros, deosebit, de vazut", a explicat Mircea Angelescu. El a precizat ca MCC a alocat anual bani pentru cercetarea arheologica si pentru refacerea unor monumente istorice din zona Muntii Orastiei. Astfel, in perioada 2005-2007, MCC a alocat 300.000 de lei pentru monumentele din zona si 305.000 lei pentru cercetarea si protejarea vestigiilor, in timp ce autoritatile locale nu au dat deloc bani. Cetatile Dacice - Sarmizegetusa Regia, Costesti Cetatuie, Costesti Blidaru, Luncani Piatra Rosie, Banita si Capalna - au fost inscrise in 1999 pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. Un numar de 15 bratari dacice au fost furate intre anii 2000 si 2001 de cautatorii de comori din situl Sarmizegetusa Regia. Sase dintre ele au fost recuperate pana acum de statul roman. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.