Moldova nu are o independenta reala, ci una formala, sustine scriitorul basarabean Vitalie Ciobanu, redactor-sef al revistei Contrafort. In opinia sa, o solutie pentru integrarea Republicii Moldova in UE este importarea modelului cipriot, adica o debarasare de Transnistria, fara sa-i recunoasca insa independenta.


a– Jurnalul National: Astazi, gruparile politice si culturale democratice de la Chisinau acuza partidul comunistilor de toate necazurile prin care trece Republica Moldova. Cum a ajuns PCRM la putere?

Vitalie Ciobanu: Fostul partid comunist sovietic din Moldova a fost desfiintat in 1991, imediat dupa puciul anti-Gorbaciov. Apoi, in 1995, cand Petru Lucinschi a devenit presedinte al Parlamentului, la o propunere a lui a fost readus in legalitate partidul comunist. Era format din fosti "aparatcici" sovietici, presedinti de colhoz, agenti KGB. De atunci, ponderea lor in Parlament a tot crescut. Forta lor electorala se bazeaza in primul rand pe minoritatea rusofona.


a– Totusi, etnicii rusi sunt o minoritate in Republica Moldova. Cum au reusit comunistii sa castige simpatia electoratului romanesc?
In 1998 am inregistrat o devalorizare dramatica a leului moldovenesc, care era prea legat de rubla ruseasca. In 1999 a urmat tot un an foarte greu, cu retineri in plata salariilor si pensiilor (de cate cinci-sapte luni), cu frecvente deconectari de energie electrica in zonele rurale, si chiar si in Chisinau. Lumea era foarte nemultumita. Ascensiunea comunistilor s-a datorat si unei conjuncturi politice favorabile. Petru Lucinschi isi dorise la un moment dat un regim prezidential, isi dorise mai multe imputerniciri. Si atunci toate partidele, inclusiv comunistii care se aflau in opozitie, s-au unit impotriva lui Lucinschi. Au format un fel de "monstruoasa coalitie". La 5 iulie 2000 a fost votata republica parlamentara. Apoi, ca urmare a imposibilitatii alegerii sefului statului deja dupa noua formula, legislativul a fost dizolvat, iar alegerile parlamentare anticipate din februarie 2001 au fost castigate de partidul lui Voronin.


Salam la pret mic

a– Care au fost principalele promisiuni ale comunistilor in campania electorala?
Oamenii au crezut ca salamul va costa din nou ca pe vremea sovieticilor, au crezut ca vor scadea preturile la serviciile comunale (gaz, apa, electricitate), ca se vor plati salariile si pensiile la timp, si au cazut in plasa populismului PCRM-ist. Ca proiect politic, comunistii propuneau intrarea Moldovei in asa-zisa comunitate Rusia-Belarus, care pe atunci parea ceva "maret". Din fericire, nu s-au tinut de cuvant. E drept ca restantele la salarii si pensii au fost lichidate, intreruperile de energie electrica au incetat etc. Economistii basarabeni spun ca imbunatatirea climatului economic se datoreaza reformelor antamate de fostele guvernari, comunistii doar au profitat de trecerea momentului cel greu...


a– De cativa ani incoace, presedintele Voronin se declara atasat valorilor europene, sustinand ca Republica Moldova este pregatita sa se alature Uniunii Europene. Cat de realista este aceasta posibilitate?
Comunistilor le-ar placea un fel de integrare care sa nu le clinteasca pozitia lor dominanta, o integrare in sensul sa le vina bani din Occident. Insa adevarata "europenizare" a Basarabiei ii va arunca in tomberoanele istoriei. In 2005, cu o luna inaintea alegerilor parlamentare, s-a semnat un asa-zis Plan de Actiune Moldova-UE, cu scop electoral, desigur. In ultimii ani s-au adus in plan legislativ cateva ameliorari, dar noile legi, cum este Codul Audiovizualului, nu functioneaza. Acolo sunt niste norme europene, dar nu se aplica.


a– Ce cred cetatenii Republicii Moldova despre identitatea lor? Exista o aprinsa disputa moldovenism-romanism. Este pregatita societatea dumneavoastra sa imbratiseze o noua identitate, cea europeana?
A fi roman in Basarabia nu este o distinctie etnica in raport cu cei care-si spun moldoveni. Este o distinctie politica si o calificare culturala. Cei care-si spun romani sunt mai degraba intelectuali, tineri mai pregatiti, mai cultivati si care opteaza politic pentru reunificarea cu Romania. Cei care-si spun moldoveni sunt o masa de cetateni, care nu ar fi neaparat impotriva Romaniei. A mai ramas insa un fel de conservatorism de tip regional, care ii marcheaza. Noutatea sau "schizofrenia" momentului consta in faptul ca aceasta restanta in ce priveste constiinta nationala a basarabenilor trebuie armonizata cu identitatea europeana, postnationala.


Romania, pe model german

a– Credeti ca este posibila o reunificare a Basarabiei cu Romania? Ce cred oamenii de aici despre aceasta posibilitate?
Moldova nu este un stat liber, pentru ca se afla sub santaj rusesc. Nu avem o independenta reala, exista o independenta formala doar. A fi independent in Moldova inseamna sa ai libertatea sa optezi pentru un proiect comun cu Romania. Acest proiect comun trebuie regandit, formulat in datele anului 2007, nu copiat dupa istoricul 1918. Iata o adevarata provocare pentru oamenii nostri politici, de o parte si de alta a Prutului, o tema de dezbatere incomparabil mai demna decat meschinele reglari de conturi la care asistam astazi. Romania are nevoie sa se descentralizeze, sa-si dezvolte regiunile. Pe model german, sa zicem. Asta ar fi foarte interesant: o Romanie ca structura federala ar putea sa convina mult mai mult moldovenilor. Pentru ca la noi mai exista o anumita teama: sa nu vina regatenii si sa ne ia posturile. Sa fim noi stapani aici! Dar in acelasi timp nu poti fi stapan in Moldova daca nu mergi impreuna cu Romania, altfel te inghit rusii!...Modelul cipriot

O solutie pe care Vitalie Ciobanu o propune Moldovei, ca sa aiba sanse reale de a se integra in UE, este importarea "modelului cipriot", adica indepartarea de Transnistria, dar fara a-i recunoaste independenta, pentru a nu legitima regimul criminal de acolo. "Situatiile nu sunt ca pe insula, insa Bruxellesul ar trebui sa ofere un orizont de integrare europeana, fara sa se mai cramponeze de Transnistria." Intrebat daca tara sa s-ar putea lipsi din punct de vedere economic de spatiul in care este concentrata cea mai mare parte a industriei, Ciobanu crede ca "practic, Moldova este decuplata de Transnistria. Actuala putere si-ar dori sa integreze Transnistria, pentru ca i-ar aduce potential economic. Plus ca i-ar livra voturile rusofonilor de acolo". Astfel, scriitorul este de parere ca, in chestiunea Transnistriei, moldovenii ar trebui sa spuna asa: "Domnilor occidentali, aici este un conflict care ne depaseste. Aici este vorba de Rusia, nu de mica Serbie, pe care o puteti rezolva usor. E marea Rusie, care detine arme nucleare si care dicteaza politica la nivel global. Nu ne transformati pe noi in eternul ostatic al relatiilor dintre voi, dati-ne sansa noastra, mica, dar reala".