Suna ciudat, dar in anul in care in Romania a pornit ultima Rascoala (1907) s-a infiintat singura divizonara A cu o istorie centenara.

CFR Cluj implineste o suta de ani. In Anglia poate ca suna banal. Sint destule echipele care au de
Suna ciudat, dar in anul in care in Romania a pornit ultima Rascoala (1907) s-a infiintat singura divizonara A cu o istorie centenara.

CFR Cluj implineste o suta de ani. In Anglia poate ca suna banal. Sint destule echipele care au depasit virsta secolului. Pentru noi e enorm! Ingropata in anonimatul diviziilor inferioare pina acum patru-cinci ani, echipa din Gruia si-a gasit un investitor serios. Un om care a stiut ca in scurt timp traditia va fi o valoare extrem de costisitoare. A cumparat-o ieftin si a reinventat-o, dar de atunci a tot platit ridicind permanent strocul investitiilor. Arpad Paszkany, "iredentistul maghiar" care, in finalul sezonului trecut, era sa-l lase fara loc de Liga Campionilor pe neresemnatul nostru oier mioritic, nu mai are rabdare. A ridicat un stadion nou pe ruinele celui vechi, i-a montat nocturna cu aceeasi companie care prepara arenele din Africa de Sud pentru Mondialul din 2010 si, mai ales, a adus destui fotbalisti cu stiinta jocului si un antrenor validat in Liga lui Mitica - Andone. Procedura e de manual pregatitor pentru o echipa mare. Toti jucatorii au dubluri pe posturi de valori apropiate si sint pregatiti pentru o campanie paralela lunga si in Cupa UEFA. Mai mult: conducatorii clujeni isi doresc atit de mult titlul, incit au transformat jucatorii romani intr-o minoritate. Dupa episodul celor patru presupusi tradatori din meciul cu Steaua (apropo: numeroasele permutari din formulele de pregatire nu prea l-au inclus pe vreunul dintre ei in teren in aceasta vara!), s-a trecut la importuri masive. Portughezii sau sud-americanii adusi la echipa n-au fost sigur niciodata pe statele de plata ale lui Netoiu, n-au auzit de metodologia Padureanu, iar despre Gigi Becali habar nu au prea multe nici acum! Colonia lusitana e cea mai numeroasa si alegerea pare foarte inspirata. Nu numai pentru ca vin dintr-un campionat mai puternic, dar nu net superior, ci mai ales pentru ca provin dintr-un popor si o tara care ne seamana noua, romanilor, foarte mult! Tocmai pentru ca vrea sa pecetluiasca definitiv filiatia sa portugheza, CFR Cluj a ales sa joace meciul centenar de simbata chiar cu Benfica. Cu toate ca a gasit pina acum solutii manageriale viabile, CFR mai are de depasit o conjunctura nefavorabila. Clujul este singurul oras din afara Capitalei, cu doua echipe divizionare A - CFR si U -, iar acest lucru s-a mai intimplat o singura data in "epoca Brucan" (cei douazeci de ani de tranzitie "revolutionara"!). Atunci, la Craiova, luptele intestine au sfirsit prin retrogradarea ambelor echipe - Electroputere si Stiinta - si, chiar daca Universitatea a revenit in divizia A, convalescenta fotbalului oltean nu s-a incheiat inca nici acum! Eu, unul, cred ca, daca va depasi cu abilitate acest impediment de nuanta indigena, CFR Cluj va marca trecerea in al doilea secol de existenta cu primul lor titlu de campioni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.