Regizorul american Steven Spielberg a aflat cu stupoare, in cursul acestui an, ca este posesorul unui tablou aflat pe lista celor mai cautate opere de arta intocmita de FBI. Spielberg, care este un admirator impatimit al pictorului american Norman
Regizorul american Steven Spielberg a aflat cu stupoare, in cursul acestui an, ca este posesorul unui tablou aflat pe lista celor mai cautate opere de arta intocmita de FBI. Spielberg, care este un admirator impatimit al pictorului american Norman Rockwell, a achizitionat pictura in urma cu 18 ani, dar a aflat abia acum ca aceasta era cautata de FBI de mai bine de 30 de ani.
Lucrarea lui Norman Rockwell, "Russian Schoolroom", masurand 6,3 cm pe 14,6 cm, a disparut in 1973 de la Arts International, galerie de arta din Missouri aflata in proprietatea lui Jack Solomon. Panza a reaparut pe piata de arta in 1988, in cadrul unei licitatii organizate la New Orleans, pretul sau de pornire fiind de aproximativ 70.000 de dolari. Panza a ajuns in posesia lui Spielberg abia un an mai tarziu, regizorul cumparand-o cu 200.000 de dolari de la Judy Goffman Cutler, un dealer de arta din Rhode Island (New York).
Astazi, lucrarea este evaluata la aproximativ 700.000 de dolari si face obiectul a doua procese. In primul, intentat in Nevada, Jack Solomon, a carui galerie de arta a dat faliment in 1996 si care sustine ca opera de arta este proprietatea sa, cheama in fata instantei atat pe Spielberg, cat FBI-ul, precizand ca acesta din urma i-a permis regizorului sa pastreze lucrarea desi stia ca era furata.
In al doilea proces, intentat la New York, Judy Goffman Cutler il actioneaza in judecata pe Solomon, ale carui acuzatii i-ar fi distrus reputatia si ar fi dus la deteriorarea relatiei sale de afaceri cu celebrul regizor. Dealerul de arta solicita despagubiri in valoare de 25 de milioane de dolari. Purtatorul de cuvant al regizorului a precizat pentru "The Times" ca acesta "este victima nevinovata a traficantilor de opere de arta". (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.