Generalul Dan Voinea, cel care instrumenteaza cazul, spune ca prescrierea faptelor din dosar intervine in 2022 Societatea Civila continua lupta impotriva efectelor deciziei Curtii Constitutionale.
Generalul magistrat Dan Voinea, seful Se
Generalul Dan Voinea, cel care instrumenteaza cazul, spune ca prescrierea faptelor din dosar intervine in 2022 Societatea Civila continua lupta impotriva efectelor deciziei Curtii Constitutionale.
Generalul magistrat Dan Voinea, seful Sectiei Parchetelor Militare, cel care investigheaza evenimentele din timpul mineriadei din 1990, precum si dosarul "Revolutiei", a informat ieri ca faptele de omor si de tentativa de omor inregistrate in dosarul "Mineriada" se prescriu in 2022. Biroul de presa al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a comunicat, potrivit Mediafax, ca prescrierea faptelor in acest caz intervine peste 15 ani, intrucat a existat o perioada in care termenul a fost intrerupt, astfel ca nu exista riscul ca acestea sa fie clasate.
Dosarele "Mineriadei" si "Revolutiei" vor fi declinate de la procurorul militar Dan Voinea la magistratii civili, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, care a stabilit ca procurorii militari nu mai sunt competenti in anchetele in care sunt cercetati si civili. La inceputul acestei saptamani, decizia Curtii Constitutionale s-a publicat in Monitorul Oficial, iar procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a dat dispozitie de declinare a celor doua dosare catre procurorii civili.
Societatea civila nu renunta
Reprezentanti ai societatii civile au solicitat ieri conducerii Ministerului Public (MP) sa mentina echipa de procurori ai Sectiei Parchetelor Militare care intrumenteaza dosarele "Revolutiei" si "Mineriadei", ei nefiind de acord cu declinarea acestor cazuri catre procurorii civili. "In cadrul audientei solicitate conducerii Ministerului Public de catre un grup de reprezentanti ai societatii civile - compus din Sorin Iliesiu, Teodor Maries, avocatul Antonie Popescu, Pompiliu Alamurean si Gheoghe Costin - au fost formulate cereri in legatura cu consecintele deciziei Curtii Constitutionale asupra dosarelor de interes privind evenimentele din decembrie 1989 si cele din 13-15 iunie 1990", se arata intr-un comunicat al Parchetului General. Reprezentantii societatii civile solicita mentinerea echipei de procurori de la Sectia Parchetelor Militare pentru instrumentarea cauzelor in viitor, conform principiului continuitatii sau examinarea posibilitatii cuprinderii acestora in echipe mixte. De asemenea, acestia sunt de parere ca este necesar ca cercetarile sa nu fie disjunse in raport de faptuitori civili si faptuitori militari, precum si de modul si de locul de comitere al faptelor, intrucat, prin aceasta, s-ar periclita aflarea adevarului despre istoria recenta a Romaniei. Totodata, ei au solicitat studierea posibilitatii ca, impotriva Deciziei Curtii Constitutionale, sa fie exercitata o cale de atac de catre MP. "Am solicitat Parchetului sa atace decizia CC, deoarece si victimele au dreptul la un recurs efectiv. Consideram ca nu este in regula ca o decizie, chiar si a Curtii Constitutionale, sa nu poata fi atacata. Comisia juridica a Parchetului va analiza propunerea noastra si ne va da un raspuns", a spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, citat de Rompres. Ministerul Public precizeaza insa ca aplicarea deciziei Curtii Constitutionale este obligatorie din momentul publicarii sale in Monitorul Oficial, astfel ca dosarele care implica faptuitori civili vor fi declinate in scurt timp organelor competente, fara a mai fi posibila in acest interval efectuarea de acte fata de acestia. "Se estimeaza ca exista premisele solutionarii dosarului nr.74/P/1998 (n.r.- dosarul "Mineriadei") in cursul acestei luni, iar conducerea Ministerului Public va dispune, dupa adoptarea solutiilor de declinare a competentei, masurile necesare pentru asigurarea studierii cauzelor si solutionarii lor cu celeritate de catre procurorii care vor fi desemnati sa le instrumenteze", se arata in comunicatul Parchetului instantei supreme.
O parte din dosar aproape de finalizare
Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a precizat ca reprezentantii Parchetului l-au asigurat ca generalul Dan Voinea va finaliza, saptamana viitoare, rechizitoriul in dosarul privind moartea a patru persoane in noaptea de 13 iunie 1990 si va trimite aceasta cauza in instanta. Maries a mai spus ca este posibil ca din respectivul dosar sa fie disjunsa partea care il priveste pe Ion Iliescu, in acest caz ancheta urmand a fi continuata de un procuror civil de la Sectia Urmarire Penala din Parchetul General. "In cazul lui Ion Iliescu trebuie analizata Constituanta care tinea, in 1990, loc de Constitutie si care nu prevedea nici un fel de atributie militara pentru presedintele de atunci si jurnalul de lupta al trupelor, unde efectiv Ion Iliescu da ordin Armatei sa iasa in strada", a declarat Teodor Maries. La inceputul acestei saptamani, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a dispus ca dosarele revolutiei si mineriadei din 1990 sa fie declinate catre procurori civili, generalul magistrat Dan Voinea, cel care are in lucru aceste cauze, urmand sa treaca in rezerva pentru a putea face parte din echipa anchetatorilor. Ca urmare a publicarii luni, in Monitorul Oficial, a deciziei din 20 iunie, referitoare la exceptia de neconstitutionalitate privind competenta procurorilor militari de a ancheta civili, Kovesi a decis urgentarea solutionarii celor doua dosare. Potrivit Mediafax, procurorul militar Dan Voinea nu intentioneaza sa treaca in rezerva cu atat mai mult cu cat el incaseaza o indemnizatie de sef a Sectiei Parchetelor Militare, solda militara, plus salariul de magistrat cu vechime. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.