Pentru intreg anul 2007 producatorii de bere asteapta o majorare de 17% a pietei, raportata la volum.
"Pentru primele sase luni estimez o crestere a pietei berii de 25-30% in volum, insa cresterea ar putea fi mai mica, de 20%, deoarece nu cunoastem cat au vandut toate berariile din Romania. Pentru intreg anul, cresterea in volum a pietei va fi de 17%", a declarat ieri presedintele Ursus Breweries, Dieter Shulze.
El a precizat ca, pe de o parte, temperaturile ridicate au favorizat consumul de bere. Insa, pe de alta parte, seceta afecteaza productia agricultorilor, inclusiv de hamei, astfel ca materiile prime necesare productiei berii s-au scumpit in ultima perioada.
Ursus Breweries, filiala SABMiller, detine patru fabrici in Romania, la Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov, si are o capacitate totala de productie de circa patru milioane de hectolitri anual. Compania intentioneaza sa-si majoreze capacitatea anuala de productie la 6,3 milioane hectolitri, in urma unei investitii de 45-55 milioane de euro. Si spera sa finalizeze extinderea in prima jumatate a anului viitor, pentru a putea prinde viitorul sezon de vara. In anul financiar aprilie 2006 - martie 2007 firma a produs 3,9 milioane hectolitri de bere.
Pe piata romaneasca de bere sunt prezente majoritatea companiilor internationale importante din domeniu, respectiv Heineken (prin Brau Union), Inbev (Interbrew), SABMiller (Ursus Breweries) si Carlsberg (URBB).
Piata berii a fost estimata anul trecut la 16-17 milioane hectolitri, in crestere cu 15-20% fata de 2005, in timp ce valoarea pietei, la pret de retail, a avansat pana la 1,4 - 1,6 miliarde euro. Consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 79 litri anul trecut, apropiindu-se de media europeana de 84 litri.