Ban Ki-Moon, secretarul general al ONU, arata care sint beneficiile aduse de imigratie intr-un editorial acordat pentru Cotidianul in exclusivitate, in Romania.



Secretarul general al Natiunilor Unite e
increzator in bi
Ban Ki-Moon, secretarul general al ONU, arata care sint beneficiile aduse de imigratie intr-un editorial acordat pentru Cotidianul in exclusivitate, in Romania.



Secretarul general al Natiunilor Unite e
increzator in binefacerile migratiei Afirmatia conform careia traim intr-o lume globalizata este deja banala. Mai putin exploatata este ideea ca procesul de globalizare in sine este unul etapizat. Noi ne aflam acum in cea de-a doua etapa: Era Mobilitatii. In prima faza, o data cu liberalizarea pietei, beneficiile globalizarii au fost resimtite in lumea dezvoltata si in principalele state partenere comercial - printre acestea Brazilia, China si India. Pe parcurs ce inaintam in era mobilitatii, oamenii, mai multi ca niciodata, vor traversa ei insisi granitele. Acestia au potentialul de a rasturna inegalitatile pronuntate. Un exemplu: in 2006, imigrantii au trimis in tarile de origine 264 de miliarde de dolari SUA, triplul ajutoarelor internationale cumulate. In unele dintre tari, o treime dintre familii se bazeaza pe aceste sume de bani pentru a nu fi afectate de saracie.

Miscarea libera alimenteaza economia globala. Atunci cind un spital londonez are nevoie de asistente, le recruteaza din Ghana sau din Sierra Leone. Cind Google isi cauta programatori, acestia provin adesea din tarile in curs de dezvoltare. Insa, in loc sa urmareasca potentialul de dezvoltare a fenomenului numit migratie, guvernele s-au adaptat cu greu acestuia. Rezultatele constau in intensificarea imigratiei ilegale, in tensiuni sociale, in discriminare.

Cifra de 191 de milioane de imigranti este in crestere. Un nou raport OECD arata ca tarile dezvoltate au inregistrat in 2005 o crestere constanta a migratiei cu o rata anuala de aproximativ 10%. Astazi, imigrantii se bucura de o mai mare mobilitate datorita transporturilor low-cost. Internetul, costurile reduse de telefonie si televiziunea prin satelit le asigura acestora un contact constant cu familiile. Aceste schimbari pot contribui la reducerea saraciei. Banii trimisi familiilor schimba ceva. Pina acum citiva ani, imigrantii plateau taxe exorbitante pentru a trimite bani acasa, pierzind pina la 20% prin costurile tranzactiilor. Dar atunci guvernele, societatea civila si sectorul privat s-au mobilizat pentru a diminua costurile respective. Guvernul britanic, de exemplu, a deschis competitia prin punerea la punct a unei platforme (www.sendmoneyhome.org) care le permitea utilizatorilor sa compare costurile pe tranzactie. Bancile au creat sistemul prepaid si cardurile de debit special pentru imigranti si familiile acestora. Companiile de telefonie mobila introduc noi tehnologii pentru transferul banilor direct prin telefon.

In septembrie 2006, pentru prima data, Natiunile Unite au organizat un summit privind migratia. Peste o suta de tari s-au implicat intr-un schimb de informatii constructiv. Experienta a fost atit de apreciata, incit au acceptat propunerea predecesorului meu pentru a crea un Forum Global pentru Migratie si Dezvoltare. Forumul inaugural a inceput la Bruxelles pe 9 iulie, cu participarea a 800 de delegati din peste 140 de tari. Vom invata din initiativa celor din programul guvernamental IntEnt din Olanda, care au asistat imigrantii in initierea a 200 de afaceri in tara de origine; a microbancilor din Mexic care permit comunitatilor locale sa reutilizeze sumele trimise acasa pentru investitii in educatie, sanatate si afaceri; din Codul International de Practici in recrutarea lucratorilor din sanatate din Marea Britanie si Africa de Sud; si din modul in care legislatia privind dubla cetatenie confera imigrantilor un rol sporit in procesul de dezvoltare a propriei tari. Link la site-ul guvernului britanic pentru trimis bani acasa la www.cotidianul.ro/select


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.