Cum se aude in Orientul indepartat Taraful Haiducilor din Clejani? Mai mult decat interesant, daca e sa ne luam dupa cronica de spectacol aparuta in The Jakarta Post, dupa reprezentatia data de romani la Singapore.


La sfarsitul
Cum se aude in Orientul indepartat Taraful Haiducilor din Clejani? Mai mult decat interesant, daca e sa ne luam dupa cronica de spectacol aparuta in The Jakarta Post, dupa reprezentatia data de romani la Singapore.


La sfarsitul lui iunie, Taraf de Haidouks a participat la cea de-a 30-a editie a Festivalului Artelor din Singapore. "De patru ani incerc sa-i aduc la Singapore, dar cum ei calatoresc foarte mult, a fost o adevarata provocare sa-i conving sa participe la eveniment", a declarat Goh Ching Lee, directorul festivalului. Efortul a meritat, spune presa locala. Chiar si pretul biletelor (intre 20 si 60 de dolari) nu a fost prea mare. In cele 110 minute de spectacol, energia coloratelor personaje din Clejani nu a palit nici o secunda, acordurile invioratoare ale viorilor, acordeoanelor, tambalului sau basului tinand publicul in priza. Piesele de inspiratie romaneasca, araba sau turceasca au cucerit Orientul. Dupa incheierea show-ului, taraful care l-a vrajit si pe Johnny Depp a mai improvizat un minirecital pe strada, in fata salii de concerte. Zona s-a aglomerat instantaneu, iar palariile lautarilor din Clejani, intinse pe trotuar, s-au umplut cu monede si bancnote. "Pentru o clipa, ai fi putut crede ca participi la o petrecere dintr-un sat romanesc", noteaza The Jakarta Post. "Cheful a continuat o vreme, chiar si zgomotul traficului
din jurul Hotelului Raffles s-a estompat."


ACASA. Albert, un tanar roman care a venit sa urmareasca spectacolul celor din Clejani, s-a lasat dus de val: "E minunat! Sunt o trupa adevarata, autentica de tigani si ma fac sa ma simt ca acasa. Ar trebui sa-i vedeti cantand la nunti - sunt de zece ori mai frumosi".


PROGRAM. Taraful Haiducilor (sau Taraf de Haidouks, cum sunt cunoscuti in lumea intreaga) are la activ trei albume si il pregateste pe al patrulea. De curand, a participat la "Folles Journees de Nantes", unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzica clasica din Franta. "Dupa Singapore, ne intoarcem in Romania, dupa care plecam in Portugalia, pentru un nou spectacol", a dezvaluit managerul Vande Wyer Stephane cate ceva din programul tarafului. Jumatatea lui iulie ii va aduce pe "haiducii din Clejani" in Irlanda, la Galway Arts Festival. Sfarsitul lunii prilejuieste intalnirea lor cu publicul din Bucuresti. Poate faceti un efort sa-i vedeti: "Rar vine in oras o comoara culturala precum Taraf de Haidouks, asa ca deschideti-va sufletele prea absorbite de voi insiva in fata acestor tigani, hoti de inimi" (Tom Cheyney, in Los Angeles Weekly).


In Romania

Taraf de Haidouks canta, foarte rar, si in Romania. Urmatorul concert va avea loc la 31 iulie, la E-Uranus, in cadrul unei petreceri in aer liber. Muzicantii vor putea fi ascultati live dupa proiectia peliculei "Gadjo Dilo". In 2002, BBC World Music a oferit trupei din Clejani premiul pentru cel mai bun grup din Europa si Orientul Mijlociu. Tiganii din Clejani s-au imprietenit cu Johnny Depp in timpul filmarilor la "The Man Who Cried". "Sunt un model pentru mine in privinta felului in care abordeaza viata. Muzica lor exprima cea mai intensa bucurie. Au darul de a te face sa te simti plin de viata. Se numara printre cei mai extraordinari oameni pe care i-am intalnit", spune Johnny Depp despre Taraf de Haidouks.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.