Anotimpul estival nu pare deloc sa-i alunge pe colectionarii pasionati de carte si nici pe cei atrasi de bijuterii. Vanzarile din cadrul licitatiei de duminica de la Casa Alis au relevat din plin interesul acestora pentru obiectele prezentate. La sec
Anotimpul estival nu pare deloc sa-i alunge pe colectionarii pasionati de carte si nici pe cei atrasi de bijuterii. Vanzarile din cadrul licitatiei de duminica de la Casa Alis au relevat din plin interesul acestora pentru obiectele prezentate. La sectiunea "bibliofilie", de pilda, un volum bogat ilustrat - "L'art surrealiste" de Sarane Alexandrian, editeur Fernand Hazan, 1969 - a fost adjudecat la 220 lei de la 80. Doua lucrari ilustrate de Jules Perahim - volumul de versuri "Stihuri pestrite" de T.Arghezi, 1957 si "Proverbe si zicatori" (o mapa cu 20 xilogravuri cu dimensiunile 34x49 cm, cu o prefata semnata de Geo Bogza) au fost tranzactionate la 400 lei de la 240, in timp ce zece referinte pe tema picturii romanesti - "Alexandru Ciucurencu", "Gheorghe Petrascu" si "Nicolae Grigorescu" de G.Oprescu, "Nicolae Darascu" si "Stefan Luchian"de Vasile Dragut, 1966, "Jean Al.Steriadi"de Mircea Deac, 1962, "Nicolae Tonitza"si "Theodor Pallady" de Raoul Sorban 1968 si 1965, "Ion Tuculescu" de Petru Comarnescu, 1967, si "Theodor Aman" de Vasile Florea, 1965 - au fost adjudecate la pretul de 600 lei de la 300. Colectionarii/negustorii de carte au intrat intr-o competitie apriga pentru a intra in posesia a doua referinte despre Eminescu - "Ecouri eminesciene in arta plastica" (Petre Popescu Gogan, ed. Meridiane 1973) si "Eminescu", editie bibliofila ilustrata, ed. Cartea Romaneasca, Bucuresti 1944, ingrijita de M. Toneghin si ilustrata de A. Bordenache, ex.445 din 2000, pe hartie Alfa-Romana produsa la Petresti (in caseta, cu o notita despre incendiul in care au disparut multe exemplare). Pretul de adjudecare a fost 1.800 lei de la 1.000. "The Pocket Portrait Shakespeare", cuprinzand 8 volume opera completa, Glasgow, David Bryce & Son, cca.1900 (caseta cu 4 unitati mini format pe "Papier Bible", legatura originala a editurii, maniera Art Nouveau) a fost adjudecat la 750 lei de la 500, pretul de estimare. La sectiunea"bijuterii", cel mai mare pret de adjudecare a revenit unui inel - piesa de colectie - din platina marcata, lucrata manual in stil Art Deco, motiv catarama stilizata, pavaj cu 29 diamante taietura briliant, slefuire europeana veche si diametru taietura 8/8 - care a fost tranzactionat la 8.000 lei de la 6.000. De unde se vede ca pentru obiectele valoroase trebuie sa infrunti orice piedica. Inclusiv canicula.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.