Este foarte probabil ca toti oamenii planetei sa cotizeze la procentul universal de prostie, de mediocritate sau de turpitudine morala. Unii insa decid sa se trateze.

Cel mai bun instrument pentru infuzia necesara de inteligenta, probitate si excelenta ramine totusi raftul marilor carti ale lumii - ceea ce americanii numesc „the great books tradition". Din dialogul viu si nevazut cu marii carturari se naste umilinta recunoasterii a ceea ce, tonic si exact, intelepciunea populara numeste „lungul nasului". Geniul, ca si sfintenia, emana mereu un parfum aparte. Din contactul permanent cu arhivele cunoasterii rezulta, cel mai adesea, o versiune suportabila, poate chiar agreabila de umanitate.

Biblioteca insa reprezinta institutia cea mai dispretuita de nasii tranzitiei romanesti. Fie ca este vorba despre cladirea neterminata a bibliotecii nationale, despre saracia lucie a achizitiilor livresti din bibliotecile comunale, despre desertul lexical din retorica jurnalistilor sau despre raportul comic al parlamentarilor cu limbile straine, cartea si practica lecturii par in aceasta tara un rasfat nepermis. Dezbaterea publica a fost confiscata de batrina doamna prostia, iesita lejer si locvace la plimbare, in costum de senator, de deputat sau de analist politic.

Televiziunile se scalda zilnic in apele otravite ale stupiditatii, pentru ca respectul discret al aristocratiei urbane sau al elitei taranesti pentru biblioteca s-a prabusit definitiv sub isteria gloatelor trendy. Avem duzine de analfabeti mediatici si tot atitea replici de circotasi. Neuroni dezhidratati cu milioanele, sinapse lenevind cu miile, ambuteiaje silogistice cu doldora si zeci de „talk-shows" ratate – toate in dispretul pentru cultura ideilor si traditiilor bibliofile ale modernitatii. Chiar si emisiunea pritocita de un profesor universitar, pesemne, si invitatul sau permanent, altminteri scriitor consacrat, ne uluieste saptaminal prin elogiul clampanelii si iuresul frivol al comentariilor vide. Fiecare Romanie pre limba poetilor sai piere.

Meleagurile mioritice vind si cumpara astazi logica turmei si gindirea dezlinata. Interjectia vesela si panica mutoniera cultivate pe fineata ecranului tv impun abonamentul prin cablu la biblioteca pentru to(n)ti. Votati republica literelor si monarhia cartii!

Mihail Neamtu este cercetatorin stiinte umane.