Prima etapa de munte a schimbat purtatorul tricoului galben in Marea Bucla, iar Nicolas Sarkozy a anuntat ca miine va fi in caravana.Pina la succesul de simbata, Gedermann
se lauda cu o singura victorie de etapa,
acum doi ani, in Turul Frantei Ziua caderii Bastiliei a fost un iad pentru suporterii francezi ai ciclismului. Nu numai ca prima etapa din Alpi a fost cistigata de un german, Linus Gedermann (T-Mobile), dar nici unul dintre favoritii locali, Moreau (A2R), Chavanel (Cofidis) sau Auge (Cofidis), nu a avut vreo sansa la primul loc. Gedermann, un tinar de 25 de ani din Renania de Nord-Westfalia, a zdrobit practic restul caravanei si ar fi trebuit sa fie imbracat cu doua tricouri deodata: galben, de lider al Marii Bucle, si alb, al celui mai bun ciclist de pina in 25 de ani (implineste 25 pe 16 septembrie). A fost o cursa frumoasa, cu un grup de 15 evadati, la doar 40 km de la start, care avea peste opt minute avans la km 86. A luat cursa pe cont propriu cind mai erau 20 km pina la sosire si a terminat cu 40 de secunde avans fata de Inigo Landaluze, al doilea clasat, dar multi cred ca victoria a fost doar un foc de paie, favoriti ca Vinokurov (Astana), Rasmussen (Rabobank) sau Hincapie (Discovery) pastrindu-se pentru urmatoarele etape de munte.

Astazi este pauza in Turul Frantei, dar miine este programata cea mai grea si mai frumoasa etapa (Val D’Isere – Briancon, 159,5 km), cu escaladarea celui mai inalt virf din Le Tour, Col de l’Iseran (2.770 m) si a celebrului Col du Galibier (2.645 m). Nici presedintele francez Nicolas Sarkozy nu poate sta departe de acest regal si a anuntat simbata, la France 2, ca marti se va afla in masina directorului Turului, Christian Prudhomme.