Saptamana trecuta moneda unica europeana a inregistrat aproape zilnic noi maxime istorice fata de cea americana, recordul fiind inregistrat vinerea trecuta, cand paritatea a urcat la 1,3814 dolari, comparativ cu cotatia de 0,82 dolari inregistrata in octombrie 2002.
O evolutie identica a avut dolarul si fata de lira sterlina, care a urcat la randul sau la noi maxime ale ultimilor 26 de ani.
Scaderea precipitata a dolarului a fost generata, in primul rand, de problemele cu care se confrunta piata imobiliara cu grad ridicat de risc din Statele Unite, care a redus interesul investitorilor pentru acesta. Pentru a doua jumatate a acestei luni se anticipeaza o crestere a euro pana la pragul de 1,40 dolari.
In ultimele 12 luni, Rezerva Federala americana nu a modificat dobanda de referinta, care se situeaza la 5,25%, existand in urma cu cateva saptamani, cand euro a coborat la 1,3280 dolari, chiar prezumtia ca se va asista la o crestere a acesteia, cu toate ca majoritatea economistilor si investitorilor considerau ca ritmul lent de dezvoltare economica va determina scaderea ei.
In acest timp, Banca Centrala Europeana a majorat aproape in fiecare luna rata dobanzii, aceasta fiind estimata sa ajunga la 4,25% in luna octombrie, de la 4% in prezent si 2% in ultima parte a anului trecut. Aceeasi strategie este folosita si de Banca Angliei, care a majorat in urma cu doua saptamani dobanda la 5,75%, un maxim pentru ultimii sase ani.
Analistii considera ca deprecierea dolarului va determina o crestere a preturilor in Statele Unite pentru produsele europene, sau pierderi ale producatorilor care vor sustine pretul produselor in dolari neschimbat. Pe de alta parte, insa, deprecierea dolarului are efecte benefice asupra deficitului comercial, sustinand exporturile producatorilor americani.
In Europa cresterea euro este privita din mai multe unghiuri. Pentru Parlamentul European aprecierea euro fata de alte valute este ingrijoratoare, institutia solicitand intr-un raport BCE sa urmareasca atent evolutia pietei imobiliare, deoarece aceasta ar putea influenta economia. a€žIn Statele Unite ale Americii pretul locuintelor a scazut, iar evolutia creditelor ipotecare ar putea influenta intreaga economie europeana, se arata in documentul Parlamentului European.
O astfel de evolutie poate reprezenta un avertisment pentru ceea ce s-ar putea intampla si in zona euro".
In schimb, cancelarul german Angela Merkel s-a pronuntat impotriva instituirii unei politici ce are drept scop reducerea ratei de schimb a euro, in timp ce presedintele francez Nicolas Sarkozy, a criticat in repetate randuri aprecierea monedei europene.
Euro a atins noi recorduri istorice si fata de moneda japoneza, vinerea trecuta el urcand la 168,93 yeni, deoarece investitorii au continuat sa vanda yeni la dobanzi scazute, pentru a cumpara active care pot genera castiguri mai mari pe alte piete.
Moneda nipona continua sa fie slabita de nivelul foarte scazut al dobanzii de politica monetara a Bancii Japoniei, care se situeaza din februarie la 0,50%, dupa mai multi ani in care s-a aflat aproape de 0%.
O parte a analistilor considerau ca BJ ar putea ridica in august dobanda la 0,75%, insa 8 dintre membrii Comitetului monetar al BJ au votat saptamana trecuta pentru mentinerea unui statu quo.