Din sete de pitoresc si din spirit de aventura mai degraba decat din frica, am acceptat", a povestit regizorul Lucian Pintilie despre propria relatie cu Securitatea, ieri, la scoala de vara organizata la Memorialul Sighet de catre fundatia Academia C
Din sete de pitoresc si din spirit de aventura mai degraba decat din frica, am acceptat", a povestit regizorul Lucian Pintilie despre propria relatie cu Securitatea, ieri, la scoala de vara organizata la Memorialul Sighet de catre fundatia Academia Civica, transmite HotNews. "Abia in clipa in care mi s-a cerut primul raport am realizat nu atat monstruozitatea faptului, cat imposibilitatea organica de a indeplini un anume tip de performanta. Pentru ca eram pur si simplu inapt" - a continuat maestrul lectura din propria sa carte de memorii. "Pesemne ca Securitatea avea intentia sa scoata din mine un agent de nadejde, intrucat manifesta o deosebita toleranta fata de rapoartele debile pe care le aduceam si in care incriminam felurite deficiente administrative. (...) Pai ca nu curge apa calda la caminul studentilor, ca nu sunt bine curatate closetele, iar eu supravietuiam alimentandu-i cu denunturi ridicole, asteptand (...) eliberarea tatalui meu. (...) Intr-o zi, Securitatea s-a plictisit si (...) au trimis la mine o turnatoare ultracunoscuta. Un personaj caricatural, dar atat de deconspirat, incat putea fi returnat fara cea mai vaga miscare de constiinta. Si atunci a aparut intrebarea chinuitoare. Si daca (...) nu e turnatoare? Am infruntat toate riscurile si nu am turnat-o." (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.