Premiera - militarii romani au defilat pe sub Arcul de Triumf la Paris  In premiera, la sarbatoarea de 14 iulie, pe Champs Elysées au defilat detasemente militare din toate tarile membre UE.
Au onorat ieri ziua Frantei si 35
Premiera - militarii romani au defilat pe sub Arcul de Triumf la Paris  In premiera, la sarbatoarea de 14 iulie, pe Champs Elysées au defilat detasemente militare din toate tarile membre UE.
Au onorat ieri ziua Frantei si 35 de militari romani din Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazu", care au defilat pe Bulevardul Champs Elysées din Paris. A fost prima data cand un detasament al Armatei Romaniei a participat la parada traditionala organizata de 14 iulie, cu ocazia Zilei Nationale a Frantei. Pana in acest an, la eveniment era prezent doar Drapelul de lupta al Regimentului de Garda. Subunitatea romaneasca a defilat in uniformele "Alexandru Ion Cuza" si a fost condusa de locotenent-colonelul Ivan Raileanu. Militarii nostri s-au antrenat in mod special pentru aceasta festivitate la care au luat parte, potrivit AFP, 62 de avioane, 4.200 de militari si politisti, 240 de membri ai garzii republicane calare si 400 de vehicule.  EURO-DEFILARE. In premiera pentru Ziua Frantei, in acest an au trecut pe sub Arcul de Triumf detasamente armate ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, intr-o "euro-defilare" pe care si-a dorit-o presedintele Sarkozy. Acesta a coborat din tribuna oficiala pentru a saluta trecerea detasamentelor celor 27 de tari din UE, alaturi de presedintele Comisiei europene José Manuel Barroso, de premierul portughez José Socrates, care asigura in acest moment presedintia UE, de presedintele Parlamentului european - Hans-Gert Pöttering si de seful diplomatiei europene, Javier Solana. "A fost magnific sa vad drapelele tuturor celor 27 de natiuni europene", a spus Sarkozy, explicand ca trupele care au defilat pe Champs Elysées "erau un simbol al unitatii si pacii".  BAL LA CISMIGIU. In Romania, Ziua Nationala a Frantei a fost sarbatorita prin "Balul de 14 iulie", care s-a tinut in parcul Cismigiu din Capitala, in prezenta Excelentei Sale ambasadorul Frantei, Hervet Bolot, aflat la sfarsit de mandat in Romania. Manifestarea a fost precedata de o receptie, eveniment la care au tinut discursuri presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si reprezentantul diplomatic francez. Presedintele a felicitat poporul francez si pe presedintele Nicholas Sarkozy. De asemenea, Basescu a facut referire la relatia speciala dintre cele doua tari. Premierul Tariceanu a vorbit in discursul sau de "prietenii nostri de suflet", francezii. Firmele frantuzesti nu au fost uitate de Tariceanu, premierul spunand ca acestea contribuie la cresterea increderii investitorilor in mediul investitional romanesc. Dupa terminarea discursurilor, orchestra folclorica condusa de Gheorghe Zamfir a interpretat imnurile Frantei si Romaniei. La receptie au fost prezenti reprezentanti ai Corpului diplomatic acreditat la Bucuresti precum si alti reprezentanti de seama ai clasei politice romanesti. La ora 19:30 a inceput Balul, eveniment ce a continut, printre altele, un concurs de dans cu premii surpriza. Pe invitati i-a asteptat la finalul manifestarii un foc de artificii, asa cum se cuvine unei zile de exceptie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.