Pentru orice francez, ziua de 14 iulie are o semnificatie deosebita si o puternica incarcatura emotionala. La Paris, pe Champs Elysées, s-a desfasurat ieri traditionala defilare oficiala de Ziua Nationala a Frantei. O defilare aparte anul
Pentru orice francez, ziua de 14 iulie are o semnificatie deosebita si o puternica incarcatura emotionala. La Paris, pe Champs Elysées, s-a desfasurat ieri traditionala defilare oficiala de Ziua Nationala a Frantei. O defilare aparte anul acesta: pentru prima data, presedintele Nicolas Sarkozy a invitat militari din 27 de tari ale UE.  Astfel, un pluton de 35 de militari romani ai Regimentului de garda si protocol "Mihai Viteazul" din Capitala a trecut la Paris pe sub Arcul de Triumf. Este pentru prima oara cand o subunitate militara romaneasca participa la spectaculoasa defilare pe sub Arcul de Triumf din Paris, pana la un asemenea eveniment fiind prezent doar Drapelul de lupta al Regimentului de Garda. Aceasta premiera remarcabila da ocazia sublinierii unui binemeritat "Vive la France!", prin reamintirea unor momente istorice ce leaga Franta de Romania. Franta a sprijinit constant Unirea Principatelor si dubla alegere a domnitorului Al. I. Cuza. Totodata, a sustinut organizarea si modernizarea statului national roman.  Insemnatatea Frantei in politica externa promovata de statul roman se mentine si dupa venirea in tara, in calitate de domnitor al Romaniei, a lui Carol de Hohenzollern. In anii participarii Romaniei la primul razboi mondial, Franta a sprijinit constant efortul militar al tarii noastre. Si, de asemenea, sa nu uitam ca de numele Parisului sunt legate marile realizari in domeniul aeronauticii obtinute de inventatorii romani Traian Vuia si Henri Coanda, pionieri ai aviatiei mondiale. Prin urmare, se poate spune ca romanii au avut ocazia, de-a lungul vremii, sa exclame de multe ori "Vive la France!".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.