Cei care au intrat pe firul "opertiunii Umerasul" au fost politistii de frontiera de la Compartimentul de Supraveghere si Control Zona Cargo al Aeroportului "Henry Coanda". In urma unor informatii care anuntau un posibil transport de stupefiante din
Cei care au intrat pe firul "opertiunii Umerasul" au fost politistii de frontiera de la Compartimentul de Supraveghere si Control Zona Cargo al Aeroportului "Henry Coanda". In urma unor informatii care anuntau un posibil transport de stupefiante din America Latina catre Europa, acestia au depistat pe data de 29 iunie si, respectiv, 1 iulie, doua colete sosite din Venezuela. Pe acte, vamesii au constatat ca e scris: "Costume barbatesti". Suspiciunile politistilor si vamesilor privitoare la un eventual trafic au fost confirmate. In baza analizei de risc (tara de expeditie, ruta, greutatea etc.) politistii de frontiera au anuntat Biroul Trident si Biroul Vamal Otopeni pentru a demara operatiunea de depistare a retelei. La operatiunea de depistare a retelei au participat ofiteri ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in colaborare cu ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, ai Directiei Antidrog si ai Serviciului Roman de Informatii (SRI). Timp de cinci zile cele doua colete au stat in Zona Cargo a aeroportului. Apoi, procurorii ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), insotii de politistii de frontiera si de vamesi, au verificat cele doua colete de mari dimensiuni in care se aflau opt cutii. In interiorul acestora au fost descoperite 77 de costume barbatesti, aranjate pe umerase.
Umerase de millioane
Surpriza anchetatorilor a fost atunci cand au realizat ca toate umerasele costumelor erau facute din cocaina solidificata. Practic, pe niste suporturi de metal au fost turnate cele 45 de kilograme de cocaina. Imediat, procurorii au luat legatura cu sefii lor. Apoi au fost anuntati ofiterii de la Politia de Frontiera specializati in combaterea traficului de stupefiante, pentru depistarea celor implicati in aceasta operatiune. Astfel, livrarea "marfii" catre destinatarul din Romania a fost supravegheata pentru a fi identificati complicii acestuia. Comisionarul vamal care trebuia sa anunte, la randul lui, livrarea cocainei a fost supravegheat in permanenta. S-a dat telefon la o firma din Bucuresti, cea care urma sa preia costumele. Aceasta avea ca obiect de activitate comercializarea confectiilor. Asociatii sunt: un cetatean turc si o romanca, Elena Bicsok. Mergand pe urma provenientei drogurilor, politistii de frontiera au descoperit ca acestea provin din orasul Valencia din Venezuela. Oamenii legii au inlocuit umerasele cu unele care se asemanau cu cele trimise, pentru ca cel care le prelua sa nu isi dea seama imediat ce tip de marfa a luat din Vama. Cand au sunat la numarul de telefon indicat ca fiind al societatii in cauza, Elena a spus ca marfa este a surorii ei, Cati Spiru. In timp ce comisarul vamal anunta firma destinatara despre primirea coletelor, in Vama a sosit un document din partea expeditorului, o firma din Venezuela. Prin respectivul act se anunta schimbarea destinatarului: italianul Luciano Gilio (39 de ani). Acesta este sotul lui Cati Spiru, "programata" initial pentru primirea pachetului. Anchetatorii au aflat ca italianul tocmai isi depusese actele de infiintare a unei firme de comercializare a confectiilor.
"Operatiunea monstrul"
Pe 12 iulie, italianul a fost asteptat sa ridice marfa. Dis de dimineata, in jurul orei 7.00, politistii se aflau deja in fata apartamentului in care statea cu sotia sa, Cati, situat in cartierul Bucurestii Noi. Luciano Gilio a plecat sa ridice marfa mult asteptata, in jurul orei 9.30. In loc sa ia cele 77 de umerase pline cu cocaina, el a primit "cadou" altele, "fabricate" de politisti. Cert este ca, la un moment dat, intr-o benzinarie, a observat ca nu sunt umerasele pe care le astepta si a incercat sa vanda costumele unui taximetrist cu 50 de euro.
In cele din urma, italianul a fost prins, iar procurii au emis, pe numele lui, un mandat de arestare pentru o perioada de 29 de zile. In cadrul acestei operatiuni, nu mai putin de cinci locatii din Bucuresti au fost perchezitionate. Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, cele 45 de kilograme de cocaina urmau sa ajunga in mai multe tari din Europa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.