Seful Directiei Generale Anticoruptie a fost cercetat de doua ori pentru luare de mita.

Actualul sef al Directiei Generale Anticoruptie (DGA), care acum cerceteaza faptele de coruptie ale angajatilor Ministerului Internelor, a fost cercetat pentru suspiciuni de coruptie de un serviciu de inspectie al Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie (CSJ). Dupa fiecare verificare, Paun a iesit nevinovat. Vineri, seful DGA nu a vrut sa raspunda intrebarilor Cotidianului in legatura cu aceste verificari si ne-a transmis prin Biroul de presa sa aminam materialul pentru ziua de luni.

In anul 2002, CSJ a primit o sesizare in care Paun, la vremea aceea prim-procuror la Parchetul de pe linga Tribunalul Mehedinti, era acuzat ca ar fi primit 20.000 de dolari de la Daniel Virgil Popescu, director al SNP Petrom Mehedinti, si de la tatal acestuia, ambii prieteni ai lui Irinel Paun si invinuiti intr-un dosar de santaj si inselaciune. Cei doi erau cercetati pentru ca ar fi pacalit un om de afaceri intr-o afacere imobiliara. Procurorii au constatat ca declaratiile martorilor care sustineau luarea de mita fara sa aiba probe nu se sustin, intrucit acestia erau in relatii de dusmanie cu Irinel Paun. La rindul sau, Virgil Daniel Popescu a negat ca ar fi apelat la Paun pentru a-si rezolva situatia in instanta.

O alta sesizare venita tot la CSJ arata ca primul-procur Irinel Paun ar fi facut "mai multe nereguli" in doua dosare penale ce vizeaza activitatea infractionala a lui Bogdan-Emanuel Paraschiv, cercetat ca ar fi incercat sa introduca in tara, cu acte false, trei masini. In cazul lui, Irinel Paun a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea de a nu parasi localitatea. "Se contureaza o conduita neprofesionala a primului-procuror: ori nu existau probe, si atunci nu trebuia sa solicite masura arestarii preventive, ori aceste probe existau, situatie in care nu se justifica inlocuirea masurii arestarii preventive", precizeaza procurorii care au verificat plingerile indreptate impotriva lui Paun.

Alte date, neverificate insa, arata ca Bogdan Paraschiv a fost pus in libertate dupa ce Paun ar fi primit 50.000 de dolari de la mama acestuia. Paun a respins acuzatiile si a explicat ca punerea in libertate a inculpatului a fost determinata de convingerea sa.

Concluziile verificarilor au aratat urmatoarele: "chiar daca unele aspecte s-au confirmat, desi sint la limita dintre infractional si disciplinar, verificarea nu a putut obtine probe pentru delimitarea lor, depasind cadrul unei verificari disciplinare si consideram ca trebuie adincite prin efectuarea unei cercetari prealabile… Irinel Paun creeaza suspiciuni cu privire la posibila sa implicare in unele activitati infractionale… Faptele comise pun la indoiala probitatea profesionala si profilul sau socio-moral", scriu procurorii care au verificat plingerile indreptate impotriva lui Irinel Paun, pe cind acesta era prim-procuror la Parchetul de pe linga Tribunalul Mehedinti. Urmarea a fost aceea de schimbare din functie a lui Paun de la conducerea Parchetului de pe linga Tribunalul Mehedinti si sesizarea Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe linga CSJ pentru efectuarea de acte premergatoare cu privire la aspecte de favorizare a infractorului. Propunerea a fost acceptata si, in anul 2002, Irinel Paun a fost schimbat din functie.