Speriati ca vor trebui sa dea piept cu electoratul, multi dintre liderii PSD, care n-au pupat stampila pe numele lor de cind au intrat in politica, fac eforturi disperate sa strecoare lista de partid in "uninominal". Din pacate, au mari sanse sa si reuseasca.

Cum i-ar sta lui Hrebenciuc in varianta poza bust pe un afis electoral? Si ce slogan si-ar putea alege sforarul PSD? "Voteaza Hrebenciuc, el negociaza pentru tine!"? Teoretic, nu e imposibil. In cazul in care votul uninominal devine lege in varianta Pro Democratia, sforarul PSD ar fi nevoit sa se confrunte direct cu electoratul. Va dati seama ce sila il incearca pe tentaculierul rozelor roz cind, seara, intre doua calcule politice 1 milion de euro, 2 milioane de euro i se iteste gindul ca el, Hrebenciuc, ar putea ajunge la mina maselor. El, care toata viata politica si-a dus-o doar prin subterane! El, Hrebenciuc, sa fie el nevoit acum sa iasa la lumina?! Orbitor. Aripa stinga. Si sila, ca sila. Pacat insa ca nu s-a inventat un aparat de masurat frica, sa fi vazut atunci grade Richter pe viu.

Din pacate, cutremurul care ameninta sa culce la pamant, dintr-o stampila, toata suflarea listacilor din Parlament are mari sanse sa se amine pe termen nedeterminat. Au gasit solutia. E simplu, totul se reduce la negocieri. PSD a spus raspicat: sustine sistemul uninominal german. In spatele acestei aparente respectabilitati wagneriene se ascunde o monstruoasa lista de partid. Lista care l-ar face scapat din nou in Parlament pe Hrebenciuc. Si nu numai, pe acesta. Combinatorul PSD nu este decit un exemplar mai mediatizat dintr-o specie extrem de iepuroasa care populeaza, de la stinga la dreapta, Senatul si Camera Deputatilor. O specie care reguleaza poporul in mod organizat. Pe baza de negocieri politice.

In varianta ProDemocratia, jumatate dintre senatori si deputati sint alesi prin vot direct. Cealalta jumatate urmind a fi ocupata, prin redistribuirea voturilor obtinute de partide, de catre candidatii clasati pe locurile doi-trei in competitiile uninominale. Deci, si acesti viitori parlamentari vor avea parte de o confirmare electorala. In varianta PSD, jumatate dintre parlamentari sint alesi direct, insa cealalta jumatate se populeaza direct prin lista de partid. Pui stampila pe PSD si iar te trezesti cu un negociator pe post de sef chiar si peste parlamentarii alesi in mod direct.

Social-democratii au atacat in trepte. Mai intii au avansat modelul german (adica lista de partid) in cadrul comisiei parlamentare care redacteaza Codul Electoral. Si asta desi initial PSD s-a declarat de acord cu proiectul Pro Democratia. Vineri, social-democratii au mai plusat putin: propun alegerea prin vot uninominal pentru intreg Senatul (Hrebenciuc este sef in Camera, acolo unde sint, de fapt, cele mai multe voturi, asa ca nu-l intereseaza Camera superioara), dar cer lista de partid pentru jumatate din mandatele de deputati. Propunerea are target dublu: pe de-o parte incearca sa adorma vigilenta electoratului, pe de alta parte este o baza foarte buna pentru negocieri cu celelalte partide. Cum pentru Guvern se anunta o toamna foarte grea s-a gindit PSD si la asta, face proiect de buget paralel nu este exclus sa-l auzim nu peste mult timp pe Tariceanu cum ne va explica, doct, ca liberalii sint nevoiti sa faca un compromis cu social-democratii pentru binele poporului. Pentru binele poporului ala care l-o fi trimis pe Hrebenciuc in Parlament. Dar asta n-o s-o mai spuna Tariceanu.