Utilitate - stiinta ar putea ajuta gospodinele Imaginati-va o suprafata care respinge apa si nici nu se prea murdareste la fel de repede ca altele. Cercetatorii de la Universitatea din Ohio au reusit sa creeze o fibra de plastic care se curata s
Utilitate - stiinta ar putea ajuta gospodinele Imaginati-va o suprafata care respinge apa si nici nu se prea murdareste la fel de repede ca altele. Cercetatorii de la Universitatea din Ohio au reusit sa creeze o fibra de plastic care se curata singura sau, mai bine zis, refuza sa se murdareasca. Vazuta cu ochiul liber, suprafata arata ca o bucata de geam subtire, dar la o privire mai atenta se observa ca este captusita cu un material.  Tehnologia prin care s-a realizat acest material implica o metoda de dezvoltare a unui strat de fibre cu o lungime bine determinata si utilizarea tratamentelor chimice care sa modeleze proprietatile acestora. "Unul dintre lucrurile bune cand lucrezi cu astfel de polimeri, este ca poti sa-ti structurezi in mai multe forme", a spus Arthur J. Epstein, profesor Distins la Institute for Magnetic and Electronic Polymers. "In plus, am realizat ca putem captusi cam orice suprafata cu aceste fibre", a adaugat profesorul.  PRACTICA. Oamenii de stiinta au realizat un studiu prin care au dezvoltat fibre de inaltimi si diametre diferite si le-au modificat proprietatile folosind diferite substante chimice. De exemplu, pornind de la acelasi polimer, dar cu tratamente chimice diferite, ei au creat o suprafata care respinge apa si una care respinge uleiul sau suprafete care atrag aceste substante. O astfel de descoperire ar putea veni in ajutorul gospodinelor, care nu vor mai trebui sa isi faca griji pentru geamurile caselor. Captusite cu fibrele de plastic, acestea nu mai atrag apa si nici nu se murdaresc la fel de repede. De partea cealalta, fibrele care atrag apa pot fi folositoare pe timp de ceata, pentru ca atrag picaturile din atmosfera.   Riscuri necunoscute Nanotehnologia, in ciuda capacitatilor miraculoase dovedite, are insa si o parte intunecata, care trebuie privita cu mai multa atentie. Nanotehnologia se refera la manipularea materiei la nivel molecular. Problema ar fi ca nu se cunosc riscurile manipularii materiei la acest nivel. Nanoparticulele patrund, de exemplu, in organism si in organele vitale mult mai usor si nu se cunosc efectele pe care le pot avea, unele studii sugerand ca nanoparticulele ar facilita transformarea proteinelor in substante asociate cu maladiile Alzheimer sau Parkinson.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.