Festivalul International al Producatorilor Independenti de Film (IPIFF), ce se desfasoara zilele acestea pe litoral, a debutat sub semnul nefast al problemelor tehnice.

Din pricina furtunii care a rupt ecranul de la Teatrul de vara din Mamaia, proiectiile s-au mutat joi seara la Cinema Studio, unde, din nefericire, a cazut sunetul. Dar, daca defectiunile tehnice se remediaza, spectatorii nu pot fi la fel de optimisti cind vine vorba de cerbicia "competitiei". Cei mai mari dusmani de pina acum ai festivalului s-au dovedit a fi manelele cintate parca neintrerupt in preajma locurilor de proiectie. Mai mult, la gradina de vara Albatros, inainte de proiectia filmelor din festival, prevazuta pentru ora 22.00, sint sustinute chiar concerte de manele. Astfel ca spectatorii unor filme importante, unele dintre ele premiate la festivaluri internationale, au trebuit sa astepte ca mai intii sa-si faca numarul celebritati ca Adrian Minune si Guta.

Membrii juriului competitiei de lungmetraj, in frunte cu presedintele, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, au asteptat miercuri seara mai bine de o jumatate de ora pentru a putea urmari filmul norvegian "Omul-problema", pentru ca scena gradinii Albatros era ocupata de manelistii care nu aveau nici un gind sa-si termine concertul. Generosi, ei s-au intors de citeva ori pentru bisuri.

IPIFF se desfasoara intre 10 si 15 iulie la Mamaia, Constanta si Vama Veche si este structurat pe patru sectiuni: competitie, Gala Filmului Romanesc, Panorama si o sectiune dedicata scolilor de film. IPIFF incepe si se termina cu cele doua pelicule premiate anul acesta la Festivalul de la Cannes: a debutat pe 10 iulie cu "California Dreamin (nesfirsit)" al regretatului Cristian Nemescu, laureat cu trofeul sectiunii Un Certain Regard, si se va incheia duminica seara cu pelicula "4 luni, 3 saptamini si 2 zile", marele cistigator al Palme dOr-ului, in regia lui Cristian Mungiu.