Camera Reprezentantilor voteaza simbolic retragerea SUA din Irak, o data ce presedintele Bush se va opune, iar Congresul nu va avea majoritatea necesara anularii vetoului prezidential.

Camera Reprezentantilor a adoptat ieri, cu 223 d
Camera Reprezentantilor voteaza simbolic retragerea SUA din Irak, o data ce presedintele Bush se va opune, iar Congresul nu va avea majoritatea necesara anularii vetoului prezidential.

Camera Reprezentantilor a adoptat ieri, cu 223 de voturi pentru si 201 impotriva, o lege care cere Pentagonului sa demareze retragerea trupelor SUA din Irak in termen de patru luni. "Este timpul ca presedintele sa asculte vocea poporului si sa faca ceea ce este necesar pentru a apara natiunea. Presedintele trebuie sa admita esecul politicii sale in Irak si sa lucreze impreuna cu Congresul la o noua strategie care sa infringa al-Qaeda", a declarat liderul Camerei, reprezentanta democrata Nancy Pelosi.

Zece democrati s-au opus legii, reducind sperantele partidului ca aceasta ar putea trece si de Senat. Textul legii a fost votat de patru republicani, insa trei dintre acestia se apropie de finalul mandatului si se presupune ca au sprijinit retragerea pentru a cistiga capital electoral.

Textul va fi supus aprobarii Senatului saptamina viitoare, urmind ca legea astfel adoptata sa fie supusa aprobarii presedintelui Bush. Acesta a anuntat deja ca se va opune oricarei incercari de a retrage trupele din Irak. "Ma voi baza pe recomandarile generalului Patreaus (comandantul trupelor SUA din Irak) privind numarul soldatilor din Irak. Voi discuta propunerea cu secretarul apararii si cu sefii comandamentelor interarme, apoi cu Congresul si pe urma voi lua o decizie", a explicat Bush strategia administratiei.

Sustinatorii presedintelui Bush arata ca o retragere din Irak ar duce la ingrosarea rindurilor militantilor al-Qaeda si ar reduce influenta SUA in regiune. Un alt argument strategic este ca retragerea ar destabiliza economia mondiala si piata petrolului. "Statele-cheie din regiune se tem ca ne-am putea retrage si ne spun ca nu vor putea suporta consecintele retragerii", a declarat congresmanul republican Michael McCaul.

Este pentru a treia oara in decurs de un an cind Congresul incearca sa impuna retragerea trupelor din Irak. Precedentele doua incercari au fost respinse de vetoul presedintelui Bush sau de Senat. Pe linga tentativele de a promova retragerea, democratii, la propunerea prezidentiabilei Hillary Clinton, au sugerat chiar retragerea dreptului de a purta razboi, pe care presedintele l-a obtinut dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Analisti citati de Reuters considera ca o decizie privind retragerea din Irak nu va fi luata pina la prezentarea, in luna septembrie, a raportului complet al situatiei din Irak. Oricum, un numar mare de militari americani vor ramine in Irak, pentru a asigura protectia frontierelor si antrenarea armatei irakiene. In acest moment, SUA au detasat 160.000 de militari, iar analistii se asteapta ca aproape jumatate dintre ei sa ramina in Irak, chiar dupa o eventuala retragere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.