Body piercing, tatuaje si chirurgie plastica extrema, toate acestea devin asul din mineca doritorilor de un look personalizat.

Printre metodele cele mai recente de auto-customizare sint body piercingul, tatuajele si chirurgia plastica. Machiajul si hainele nu mai raspund de mult nevoilor personale de modelare si nici nu reusesc intotdeauna sa exprime atit de mult despre sine pe cit am vrea. Daca la inceputurile modei piercingurilor un simplu inel in nas era suficient pentru a soca, ultimele tendinte in materie de body art se indreapta spre extreme.

Ceasuri prinse direct de incheietura miinii, prin clame speciale, corsete realizate direct la purtator, mai precis printr-un sistem de inele introduse in spatele doritorului, prin care trece o panglica, sint doar citeva exemple din aceste ultime gaselnite ale autoexprimarii. In numele modei, sute de oameni sint gata sa-si transforme corpul intr-un exponat de muzeu, chiar si cu riscurile unor grave complicatii. Tatuaje care acopera fiecare milimetru din corp si care, pentru a fi eliminate, te costa o avere. Un capitol mai recent din odiseea personalizarii e asigurat de progresele chirurgiei estetice.

Oameni care merg la medic pentru a-si taia urechile, pentru a semana mai mult cu elfii, care isi taie falangele, pentru ca natura nu este intotdeauna originala si, in cea mai mare parte din cazuri, degetele cam seamana intre ele. Implanturile cu botox in pometi si frunte, pentru ca nici un klingonian sa nu se simta atit de stingher, sint un posibil argument pentru care implanturi de colagen in buze sa para inofensive. Desi toate aceste exemple par desprinse din filmele SF, ele au ajuns sa fie din ce in ce mai numeroase in real time, generind nevoi si idei din ce in ce mai radicale.

Dar atita vreme cit se aplica principiul libertatii decizionale, fiecare este liber sa-si gaseasca modalitatile prin care sa-si comunice diferite statementuri. Cind, in schimb, parintii isi tatueaza copiii sau stapinii isi umplu animalele de companie de pierce-uri cu strasuri, lucrurile se complica. „Tattoos 4 Toddlers" este un studio specializat in tatuaje pentru copii. Desi tehnicile pe care le folosesc sint, dupa declaratiile artistilor-tatuatori, deloc dureroase si gindite special pentru copii intre 2 si 17 ani, au existat cazuri in care parintii i-au daruit copilului de doar 6 luni un tatuaj.

De asemenea, exista saloane in care orice animal de companie poate fi personalizat dupa preferintele posesorului. In galeria foto se gasesc de la pitbulli blindati cu cercei pina la pisici tatuate.

Este foarte cool sa-ti construiesti imaginea, atita vreme cit contravaloarea unei astfel de operatiuni nu pune in pericol lucruri mai importante. Si, de asemenea, este cool atita vreme cit in propria imagine nu incluzi tot ceea ce te inconjoara: de la copii pina la hamsterul din cusca sau ciinele de pe canapea.