Mai mult pe afara si mai putin pe dinauntru, filmul romanesc e hot. CNC-ul si ministrul Culturii sint, vorba lui Borat Sagdiyev, "Nooooot!".

In "general", cind aud de teorii de tipul "ei, romanii...", "noi luam usor totul", "faci un pic de bascalie si trece", "portile Orientului", reactionez cam ca personajul lui Conrad pe patul mortii: "The horror! The horror!". Sint mutilatoare in capacitatea lor de a da verdicte Totale si a reduce membrii acestui popor la o apa si un pamint, cu atit mai mult cu cit fac parte din patrimoniul bunului-simt. Dar exista si momente cind iti vine sa cedezi unor astfel de teorii. Cum a fost atunci cind Cartarescu afirma ca nu si-ar fi putut termina "Orbitorul" in Romania. Si cum e acum - chiar daca e un moment care dureaza de o saptamina si ceva - aminarea deciziei asupra juriului CNC pe care o practica ministrul Iorgulescu.

Componenta respectivului juriu a stirnit revolta printre liderii noului "vag" de cineasti - jocul de cuvinte ii apartine lui Cristi Puiu -, adica singura reactie fireasca. Daca anul trecut CNC-ul scotea din mineca un scenarist tinar, cu totul si cu totul nou, acum membrii asociatiilor, comitiilor si comitetelor, pentru intiia oara votanti, pacatuiesc invers din punct de vedere cronologic. Au inclus in juriu niste nume de cineasti - despre Fanus Neagu chiar ma abtin sa comentez - cu o istorie nefasta. Mai mult, niste nume care supravietuiesc mai degraba in contul istoriei lor profesionale decit prin vreo activitate la zi. Nu-i nimic, asta ii face cu atit mai competenti sa judece niste regizori si scenaristi dintre care unii au avut parte de recunoasterea internationala la care ei tinjeau. Grila pe care o vor aplica in selectarea proiectelor oamenii de film care ar trebui sa compuna juriul se citeste cu ochiul liber inainte de a fi pusa in functiune, pentru ca e frustrare, in forma ei cea mai decantata. E, de fapt, atit de saritoare in pupile, incit anumiti cineasti, vechi in lupta cu CNC-ul, anunta direct ca nu vor participa la concurs.

In acest context, ministrul Iorgulescu procedeaza ferm: aproba propunerile si amina decizia. Deocamdata, doar o saptamina. Celor din presa, care il suna sa il intrebe, le raspunde ca hotarirea finala o va lua la inceputul saptaminii viitoare. Premiul de la Cannes deja ridica probleme. Pentru ca una era sa iti protesteze "doar" Cristian Mungiu si alta e sa acuze CNC-ul de coruptie cistigatorul Palme dOr, in contextul in care presa internationala vuieste despre scoala romaneasca de cinema. Mungiu, dinspre partea lui, asteapta si el ca lista cu membrii juriului sa fie finala si parafata de ministru. "Momentul" aduce a linistea dinaintea furtunii. Tot ce poti sa speri este ca Iorgulescu nu va proceda cum a facut-o in cazul viorii Stradivarius, cind una a spus la conferinta de presa si alta a aparut pe furis pe site-ul MCC.