Camera Reprezentantilor, dominata de democratii ostili politicii Casei Albe, a aprobat, joi, o lege care prevede retragerea trupelor americane combatante din Irak pana la 1 aprilie 2008. Textul, care dispune inceperea operatiunilor de repatriere in u
Camera Reprezentantilor, dominata de democratii ostili politicii Casei Albe, a aprobat, joi, o lege care prevede retragerea trupelor americane combatante din Irak pana la 1 aprilie 2008. Textul, care dispune inceperea operatiunilor de repatriere in urmatoarele patru luni, a fost adoptat cu 223 de voturi "pentru" si 201 "impotriva", printre sustinatorii proiectului numarandu-se si patru republicani. Retragerea trupelor americane din Irak se afla, astfel, la a treia incercare pe anul acesta, dupa respingerea altor doua propuneri legislative in acest sens.
Presedintele George W. Bush a intervenit personal pentru blocarea uneia dintre initiative, exercitandu-si dreptul de veto. Liderul de la Casa Alba nu a exclus, de altfel, posibilitatea de a recurge pentru a doua oara la acesta in cazul adoptarii vreunei legi care sa impuna o repatriere precipitata a trupelor.
Bush si-a reluat, joi, amenintarile in acest sens, precizand ca va lua o decizie referitoare la prezenta SUA in regiune abia la jumatatea lunii septembrie, dupa raportul generalului David Petraeus, comandantul trupelor americane desfasurate in Irak. Interventia liderului american s-a produs in contextul in care Administratia de la Washington a remis, joi, Congresului un raport care evidentia progrese insuficiente ale Guvernului de la Bagdad in indeplinirea obiectivelor referitoare la reforma politica, militara si economica. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.