Suparat pe ziaristi, presedintele Traian Basescu s-a decis sa le dea lectii de analiza si i-a avertizat sa nu-l mai siciie cind iese cu sotia in oras.

Lectia numarul unu pe care seful statului a predat-o ieri, la emisiunea "Sfertul

Suparat pe ziaristi, presedintele Traian Basescu s-a decis sa le dea lectii de analiza si i-a avertizat sa nu-l mai siciie cind iese cu sotia in oras.

Lectia numarul unu pe care seful statului a predat-o ieri, la emisiunea "Sfertul Academic" de la Radio Romania Actualitati, se refera la modul in care presa trebuie sa analizeze discursurile sale. In loc sa-i "toace" discursul, "cei care fac analize sa spuna: (presedintele - n.r.) a spus lucrul asta si atit". Disecarea discursurilor sale - conform propriilor aprecieri - "este o fortare ridicola si inutila".

Traian Basescu a gasit, la emisiunea lui Paul Grigoriu, si similitudini intre atitudinile actuale ale presei fata de el si practica fostului lider al PSD si contracandidat al sau la alegerile prezidentiale din 2004, Adrian Nastase. "Este incredibil ce se intimpla. De fapt, parte din media a ajuns sa faca ce facea Nastase pentru toata media inainte de alegeri: ii tinea pe toti sub papuc", a explicat presedintele.

El a adus in discutie si momentul in care, la ultima sa mini-vacanta de pe litoral, sase camere de luat vederi erau indreptate asupra sa si a sotiei sale, gest pe care il catalogheaza ca fiind o incalcare a intimitatii, precum si "dorinta de a umili, de a-ti arata muschii". In opinia presedintelui, sotia sa, "care nu este politician", nu este obligata sa suporte o astfel de atitudine din partea jurnalistilor. A comparat, mai apoi, cele "trei iesiri" ale sale la adresa presei cu epitetele pe care, sustine Basescu, jurnalistii le folosesc zilnic la adresa lui: "Va rog sa numarati intr-o zi de cite ori cititi scris de ziaristi, care sint revoltati daca adresezi un epitet unuia dintre ei. Uitati-va de cite ori scriu: betiv, prost, idiot, smecher, toate epitetele pe care le primesc intr-o zi, nu intr-un an. De zece ori intr-o zi mai mult decit am spus eu intr-un mandat. Nu poti, pe de-o parte, sa i te adresezi presedintelui asa, tu ca presa, iar pe de alta parte presedintele sa-si spuna: ce bravi sinteti voi si mie imi place cum faceti. Nu se poate".

A avut si un avertisment: "Voi reactiona ori de cite ori presa va intra peste mine si sotia mea!". Dar nu s-a oprit aici: "Cind sint cu sotia, sint in intimitate, chiar daca sint in oras. Nu sint cu oameni politici, nu sint cu structuri ale statului, nu fac nimic de interes public, iar sotia mea nu este obligata sa suporte ceea ce eu mi-am asumat personal. (...) Este viata mea si nu le-o dau deloc. In rest, sint liberi (jurnalistii - n.r.) ca pasarea cerului".

Seful statului a insistat: "Cind sint cu familia, cu sotia, pot intelege pina la urma ca vii si ai luat o imagine, dar cind stai cu sase camere pe presedinte si pe sotia lui asta arata altceva. Este dorinta de a umili, de a-ti arata muschii, de a arata ca faci ce vrei. Iar eu voi refuza categoric un astfel de tratament cind sint cu familia", a afirmat seful statului.

Concesiv, a acceptat ca nu toti ziaristii sint la fel: "Relatia mea este tensionata doar in raport cu cei care ma jignesc, iar daca eu ii pisc putin li se pare ca s-a pravalit muntele", a declarat Basescu, care a continuat intr-un limbaj elevat: "Uitati-va cum fac spume unii, chiar efectiv fac spume la emisiuni televizate, daca indrazneste cineva sa aiba un punct de vedere care este apropiat punctului de vedere al presedintelui".

In urma cu o luna, iesit cu sotia la plimbare pe faleza de la Mamaia, le-a spus jurnalistilor ca sint "de o nesimtire incredibila". Motivul iritarii sale: "Sint in timpul meu liber". De-a lungul timpului, Basescu a avut si alte iesiri la adresa ziaristilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.