Impacare cu iz de telenovela
Marian Vanghelie a venit la sedinta PSD cu mandat de la organizatia Bucuresti sa ceara excluderea din partid a grupului de la Cluj. Momentul asteptat mai bine de patru ore a fost aplanat de Mircea Geoana. Sur
Impacare cu iz de telenovela
Marian Vanghelie a venit la sedinta PSD cu mandat de la organizatia Bucuresti sa ceara excluderea din partid a grupului de la Cluj. Momentul asteptat mai bine de patru ore a fost aplanat de Mircea Geoana. Surse din partid au declarat ca presedintele PSD a propus sanctionarea celor doi, avand un discurs extrem de dur la adresa acestora. Cele doua tabere au renuntat dupa aceasta interventie sa-si mai lanseze acuze si au sfarsit prin a spune ca "au intrat intr-un joc care fac rau partidului." Pentru ca momentul de telenovela sa fie complet, sub privirile colegilor prezenti la sedinta, Vasile Dancu s-a dus spre Vanghelie caruia i-a intins mana in semn de pace. Momentul a facut deliciul pesedistilor, care nu s-au putut abtine sa imortalizeze momentul cu telefoanele mobile. Vanghelie a declarat la finalul sedintei ca "este bucuros ca s-a transat problema si ca fiecare se va ocupa de partea lui si nu de colegii din partid."
Votul uninominal
Discutiile privind sistemul de vot uninominal au ocupat cea mai mare parte a sedintei Comitetului Executiv, pesedistii fiind extrem de preocupati de avantajele pe care le pot obtine de pe urma acestuia.
In timp ce pe holurile Parlamentului unii faceau calcule privind circumscriptiile din care vor face parte, in interior sedinta s-a intins pe mai bine de patru ore. La finalul discutiilor s-a decis ca PSD va sustine votul uninominal pur pentru Senat si pe cel mixt, in varianta germana, privind alegerile pentru Camera Deputatilor.
Mircea Geoana a declarat ca daca nu va exista sprijin pentru aceasta varianta. PSD va propune organizarea unui referendum pentru a se vedea ce vrea electoratul. De asemenea, PSD doreste ca si presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot direct, pentru a se evita alegerea lor ca urmare a negocierilor politice.
Geoana vrea consultari pe educatie
Inaintea inceperii sedintei Comitetului Executiv, presedintele PSD a facut un apel catre partidele parlamentare pentru a se intalni saptamana viitoare in vederea incheierii unui pact politic privind educatia. Geoana a declarat la finalul lucrarilor ca "strategia prezentata de presedintele Traian Basescu este un lucru bun, dar trebuie sa existe vointa politica ca pentru urmatorii 15 ani educatia sa devina prioritatea cea mai importanta." Liderul PSD doreste, practic, ca indiferent de cine va veni la guvernare, strategia privind educatia sa nu mai fie schimbata.
Sesiune extraordinara pentru pensii
Mircea Geoana i-a solicitat presedintelui Basescu sa promulge "neintarziat" legea pensiilor si a declarat ca, daca acest lucru nu se va intampla, PSD va cere convocarea unei sesiuni extraordinare pentru rezolvarea acestei probleme. Totodata, liderul PSD a cerut filialelor partidului sa prezinte pana la sfarsitul lunii august un proiect de buget alternativ al social democratilor. (Cristian ANDREI)
Partidele refuza Pactul social-democrat pe educatie
foto: Rompres Propunerea lui Mircea Geoana privind realizarea unui pact pe educatie intre partidele parlamentare a fost primita cu rezerve de principalele formatiuni politice. In timp ce PD a acceptat invitatia social-democratilor cu conditia insusirii de catre pesedisti a strategiei prezidentiale privind educatia, PRM a atras atentia asupra politizarii invatamantului, prin organizarea unor dezbateri sub egida PSD. La randul lor, liberalii au solicitat PSD sa sprijine proiectele Guvernului in acest domeniu. Invitatia lui Geoana a venit dupa ce, joi, presedintele Traian Basescu a prezentat concluziile raportului despre educatie elaborat de comisia condusa de fostul ministru al Invatamantului Mircea Miclea, care precizeaza ca actualul sistem de invatamant este ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate.
PD propune strategia prezidentiala
Liderul PD, Emil Boc, a declarat, ieri, ca daca Geoana isi insuseste strategia prezidentiala privind educatia, poate discuta invitatia lansata de presedintele PSD referitoare la pactul politic pentru educatie. "Ne bucuram ca domnul Geoana si-a adus aminte de educatie. Daca isi insuseste strategia prezidentiala privind educatia, putem discuta", a precizat democratul.
UDMR are retineri
La randul sau, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a opinat ca propunerea liderului PSD nu poate fi aplicata in aceasta vacanta parlamentara. "Ideea in sine nu este rea, dar nu cred ca se poate face un astfel de pact saptamana viitoare, in vacanta parlamentara. Daca este o propunere serioasa, ea s-ar putea realiza dupa vacanta parlamenatra", a declarat, Kelemen, citat de Mediafax. El a adaugat ca UDMR nu a primit o invitatie din partea lui Geoana pentru a participa la consultarile initiate pe tema unui astfel de pact si crede ca aceasta propunere a fost lansata doar prin presa.
"PSD sa sprijine proiectele Guvernului"
Liberalul Catalin Micula, presedintele Comisiei pentru Cultura din Camera Deputatilor, a afirmat ca orice partid parlamentar sau neparlamentar poate propune un set de solutii cu privire la problemele din educatie. "Eu sunt convins insa ca orice se poate realiza in conditiile in care Guvernul a alocat fondurile necesare invatamantului pentru demararea unor proiecte deja stabilite. PSD sa sprijine aceste proiecte pentru a nu fi irositi banii, sa isi puna umarul la realizarea programelor pe care vrem sa le implementam", a concis Micula.
Deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu, a apreciat ca nu este o idee buna ca dezbaterile pentru adoptarea unei strategii unice pentru invatamant sa fie organizate sub egida PSD.
Peremista, care este si presedinte al Comisiei de invatamant din Camera, a afirmat ca este necesar ca absolut toata clasa politica sa cada de acord asupra unei strategii unice si, indiferent ce partid va desemna ministrul Educatiei, acesta sa urmeze respectiva strategie si sa nu mai experimenteze.
"Nu este o idee a domnului Mircea Geoana", a spus Vasilescu, care a precizat ca in Comisia pentru invatamant s-a discutat, in urma cu trei luni, despre elaborarea unei strategii pentru termen mediu si lung in invatamant.
"Daca domnului Geoana ii pasa intr-adevar de situatia din invatamant, va sprijini initiativa Comisiei de invatamant si va trimite cei mai reprezentativi oameni la discutii", a spus Lia Olguta Vasilescu. "Trebuie sa fugim ca dracul de tamaie de politizarea educatiei", a mai spus ea. R.I.P.
Amenintare cu suspendarea
Deputatul PSD de Suceava Ioan Stan a declarat ieri ca va initia procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu daca acesta nu va promulga Legea pensiilor, iar daca presedintele va ramane in functie si dupa acest referendum va propune ca acesta sa ramana sef al statului pe viata. Potrivit Mediafax, Stan a spus ca PSD va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului si el va fi cel care va propune o noua suspendare a sefului statului. "Mai incercam o data suspendarea si daca nu reusim voi propune sa ramana seful statului pe viata, el si mostenitorii lui", a mai spus pesedistul. (O.B.)
Vot preferential pentru PE
Presedintele PSD Mircea Geoana a propus ca alegerile din toamna sa aiba la baza sistemul pe lista preferential, care va oferi electoratului posibilitatea sa isi aleaga candidatul dorit. PSD a decis ca pentru alegerile europarlamentare sa prezinte o lista cu 48 de nume ordonate alfabetic, care va fi redusa la 35 de nume in urma Consiliului National din septembrie. Ulterior, pe baza unui sondaj se va stabili ierarhia fiecaruia pe lista. Printre numele propuse figureaza nume grele ale partidului printre care Cristian Diaconescu, Titus Corlatean, Vasile Puscas, Victor Ponta,Vasile Dancu sau Adrian Severin. (C.A.)
Videanu si Berceanu in vizorul PSD
Dupa ce a facut pace cu grupul de la Cluj, Marian Vanghelie, a declarat ieri ca va prezenta saptamana viitoare documente compromitatoare privindu-l pe fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu. Vanghelie nu s-a oprit aici si a declarat ca va dezvalui cum Adriean Videanu si Radu Berceanu au furat miliarde de lei.
La finalul sedintei PSD de ieri, primarul pesedist nu i-a uitat nici pe premierul Tariceanu sau pe presedintele Basescu, pe care i-a catalogat drept principalii adversari. (C.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.