Capitala etalata oficialilor UE
Primarul general Adriean Videanu le-a prezentat, ieri, comisarului european pentru politica regionala, Danuta Hubner, si ambasadorului Donato Chiarini, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, proiectele municipalitatii de dezvoltare regionala cuprinse in programul operational regional 2007-2013. Edilul Capitalei si-a etalat, in special, proiectele de dezvoltare durabila a orasului, si a pus accentul pe reabilitarea centrului istoric - pentru care spera finantari din fondurile structurale europene.
Comisarul Hubner a afirmat ca municipiul Bucuresti trebuie sustinut atat din punct de vedere politic, cat si guvernamental, dar si municipalitatea trebuie sa-si asigure o resursa de personal pregatit pentru a face fata exigentelor cerute de UE in elaborarea proiectelor, astfel incat acestea sa devina eligibile. Doamna Hubner a subliniat importanta inceperii discutiilor cu institutiile financiare internationale, pentru cofinantare, iar Videanu a precizat ca Bucurestiul are o experienta in relatia cu finantatorii internationali de peste sapte ani. (Magda SEVERIN)
Represalii Londra-Moscova
Londra ar putea expulza diplomati rusi, in urma refuzului Moscovei de a-l extrada autoritatilor britanice pe Andrei Lugovoi, principalul suspect in cazul asasinarii fostului agent rus Aleksandr Litvinenko. Potrivit The Guardian, Londra dispune si de alte optiuni in litigiul cu Moscova: suspendarea relatiilor comerciale, a luptei impotriva terosimului si educatiei. "Luam in considerare o intreaga serie de optiuni", a declarat un oficial guvernamental, sub protectia anonimatului, citat de Financial Times. In cursul ultimelor luni, relatiile dintre Londra si Moscova s-au deteriorat din cauza incidentului caruia i-a cazut victima Litvinenko, un critic virulent al Kremlinului, refugiat la Londra. Londra se asteapta si ea la adoptarea unei masuri de retorsiune de catre Rusia, care va consta in expulzarea diplomatilor britanici de la Moscova. (D.E.)
Tensiuni in Liban
Trupele libaneze au deschis, ieri, focul asupra unei taberei de refugiati palestinieni din nordul Libanului, transmite Reuters. Confruntari violente intre armata si militantii Fatah al-Islam au loc la tabara de la Nahr al-Bared de aproape opt saptamani, 205 persoane pierzandu-si viata in cele mai sangerose lupte de la razboiul civil din 1975-1990. Martorii au declarat ca armata a deschis focul de ieri dimineata, fara a fi clar daca atacul reprezinta inceputul planului armatei de a prelua controlul asupra taberei, dupa ce ultimii refugiati au parasit tabara, miercuri. (D.E.)
Explicatiile tardive ale MAE
Ministerul Afacerilor Externe a clarificat situatia celui de-al doilea grup de cetateni romani care au cerut repatrierea din Gaza, ajungand, miercuri, in tara, in formatie incompleta. "In data de 10 iulie a.c., s-au prezentat la Erez (punctul de frontiera dintre Fasia Gaza si Israel) pentru a pleca spre Romania 61 de persoane, deoarece 16 au renuntat voluntar iar sase nu au primit aprobarea autoritatilor israeliene pentru intrarea si tranzitarea teritoriului israelian", a explicat purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, precizand ca, initial, Ambasada Romaniei la Tel Aviv a primit 83 de cerere de repatriere. Replica MAE de aproximativ zece randuri ne-a parvenit miercuri seara, dupa inchiderea editiei, la mai bine de opt ore de la expedierea, in scris, a solicitarilor ZIUA pe adresa Directiei de Comunicare a ministerului. (D.E.)