Romania ar putea ajunge la nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeana in 2015-2020, daca va reusi, prin folosirea de fonduri europene, sa reduca decalajele si sa creasca bunastarea, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Economiei si
Romania ar putea ajunge la nivelul mediu de dezvoltare din Uniunea Europeana in 2015-2020, daca va reusi, prin folosirea de fonduri europene, sa reduca decalajele si sa creasca bunastarea, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu.
"Romania este, alaturi de Bulgaria, cea mai saraca tara din UE. Cele mai sarace zone din Uniune, unde Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este de numai 24% din media europeana, se afla in Romania. Provocarea este sa folosim fondurile europene pentru a elimina disparitatile, a reduce decalajele si a creste bunastarea", a afirmat Vladescu, dupa ce comisarul european Danuta Hubner a anuntat ca cinci dintre cele sapte programe operationale, pe baza carora vor fi create proiecte finantate din fondurile europene, au fost aprobate de Comisia Europeana.
"Sper ca acest moment sa fie inteles la adevarata lui valoare, intr-o perioada de dispute economice si politice. Este un proiect pentru Romania care are resurse vizibile si prioritati stabilite", a adaugat secretarul de stat.
"Avem nevoie de o viziune pe termen lung, care sa mearga pana in anii 2015-2020 si care sa fie integrata cu perspectiva europeana. Trebuie sa definim care este cea mai buna alocare a resurselor ca Romania sa devina cu adevarat membru al UE si nu doar formal", a punctat Vladescu. Acesta a mai aratat ca eforturile autoritatilor romane de pana acum, concretizate in aprobarea programelor operationale trebuie sa continue, pentru ca Romania sa beneficieze de banii europeni. Resursele umane si intarirea capacitatii administrative sunt cele doua programe ce asteapta aprobarea Comisiei.
Pe baza directiilor stabilite in programele operationale sunt elaborate proiecte care pot obtine finantare din cele doua fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala,Fondul Social European si prin Fondul de Coeziune. In perioada 2007-2013, datorita celor trei fonduri, Romania va putea atrage 19,67 miliarde euro de la UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.