Romania ar putea emite eurobonduri in acest an, oportunitatea deciziei urmand sa fie analizata in functie de executia bugetara, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu.
Acesta a spus ca, in functie de cum va evolua nivelul veniturilor, un roadshow de prezentare ar putea fi realizat chiar in toamna.
La inceputul anului, Vladescu declara ca Romania ar putea reveni cu obligatiuni pe pietele internationale de capital in a doua jumatate din 2007, dupa ce ultima emisiune de eurobonduri a avut loc in anul 2003.
Bugetul general consolidat a inregistrat la finele lunii mai un excedent de 606,7 mil. lei, reprezentand 0,16% din PIB, rezultat din venituri de 47,75 mld. lei si cheltuieli de 47,15 mld. lei, potrivit datelor MEF.
La finele lunii aprilie, bugetul a revenit pe plus dupa soldurile negative anterioare, inregistrand un excedent de 0,3% din PIB, respectiv 1,33 mld. lei.
Anul trecut, deficitul bugetar calculat conform metodologiei sistemului european de conturi a fost de 6,5 mld. lei, echivalentul a 1,9% din PIB. Procentul este superior celui de 1,7%, anuntat de autoritati, dar calculat pe baza unei metodologii diferite.
Pentru acest an, Guvernul a stabilit un plafon al deficitului bugetar de cel mult 2,8% din PIB. Anul trecut, limita a fost de 2,5% din PIB, dupa ce Guvernul a majorat tinta de deficit de doua ori, de la un nivel initial de 0,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura.
Comisia Europeana a avertizat ca deficitul calculat conform normelor UE poate depasi 3% din PIB, iar autoritatile romane au aratat ca vor modifica tinta, la a doua rectificare bugetara, programata in toamna acestui an.