Conducerea Parchetului General asteapta publicarea in Monitorul Oficial a hotararii si motivarii Curtii Constitutionale privind faptul ca instantele si Parchetele militare nu mai pot cerceta civili, pentru a avea o pozitie oficiala pe acest subiec
Conducerea Parchetului General asteapta publicarea in Monitorul Oficial a hotararii si motivarii Curtii Constitutionale privind faptul ca instantele si Parchetele militare nu mai pot cerceta civili, pentru a avea o pozitie oficiala pe acest subiect. "Asteptam publicarea in Monitorul Oficial pentru a lua o pozitie oficiala", a declarat Simona Frolu, purtatorul de cuvant al Parchetului General.
Intrebari pentru Iliescu
Legat de dosarele Revolutiei si Mineriadei, societatea civila reclama faptul ca fostul presedinte Ion Iliescu incearca sa faca presiuni asupra Justitiei in dosarele in care este invinuit. O serie de reprezentanti ai societatii civile au adresat ieri o scrisoare sefului statului, primului-ministru si unor reprezentanti ai forurilor internationale, prin care reclama faptul ca fostul presedinte Ion Iliescu incearca sa faca presiuni asupra justitiei in dosarele in care este invinuit - Revolutia Romana si Mineriada din 13-15 iunie 1990. In scrisoarea deschisa, vicepresedintele Aliantei Civice, Sorin Iliesiu, ii adreseaza mai multe intrebari lui Ion Iliescu. Fostul presedinte a declarat "ca singurul sau judecator este poporul roman".
In scrisoarea vicepresedintelui Aliantei Civice, in care ii sunt adresate si cateva intrebari lui Ion Iliescu se spune: "Revolutia din 1989 a condamnat crimele comunismului. Daca va considerati principalul exponent al revolutiei, de ce sunteti impotriva condamnarii acestor crime? De ce, conform raportului de condamnare a crimelor comunismului, ati deturnat caracterul anticomunist al revolutiei si ati instaurat un regim neocomunist? De ce, dupa ce ati preluat puterea, au fost ucisi 942 de oameni - de aproape sase ori mai mult decat cei ucisi din ordinul lui Ceausescu? De ce, in iunie 1990, au fost reprimate cu bestialitate manifestatia din Piata Universitatii, partidele istorice si presa independenta? De ce, timp de zece ani cat ati fost presedinte, nimeni nu a fost judecat pentru aceste crime?", se arata in scrisoarea semnata de Sorin Iliesiu.
"De ce violati Justitia?"
In document, citat de Rompres, se arata ca Ion Iliescu "este invinuit pentru participare la omor deosebit de grav, genocid si alte crime". "Nimeni nu este mai presus de lege? De ce incercati sa-i faceti pe membri PSD sa va apere? De ce nu va autosuspendati din calitatea de parlamentar si din cea de presedinte de onoare al PSD, pana la probarea nevinovatiei dvs? De ce, abuzand de aceste functii, violati Justitia si faceti presiuni politice pentru ascunderea adevarului despre istoria noastra recenta?", se intreaba Iliesiu. Scrisoarea deschisa este adresata presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu-Tariceanu, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, presedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, vicepresedintelui Comisiei Europene, comisar pentru Justitie, Franco Frattini, secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, ambasadorului SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Documentul este semnat, printre altele, de Asociatia '21 Decembrie si de Blocul National al Revolutionarilor.
"Mi-am facut datoria fata de tara"
Ion Iliescu a declarat ca singurul sau judecator este poporul roman si ca nu are de ce sa dea explicatii unui "frustrat precum vicepresedintele Aliantei Civice. "Sorin Iliesiu este un frustrat care, ca si altii, nu s-a remarcat cu nimic, nici inainte de Revolutie, in perioada lui Ceausescu, nici dupa Revolutie. Nu am de ce sa dau explicatii unui astfel de om. Ce vrea sa spuna acum? Eu mi-am facut datoria fata de tara si nu dau socoteala unui astfel de om", a afirmat Ion Iliescu. Fostul presedinte a mentionat ca unicul sau judecator este poporul roman, iar electoratul s-a pronuntat de trei ori prin alegeri. "Nu pot accepta incercarile dumneavoastra de a rescrie, inclusiv cu mana procuraturii istoria. Nimic din ceea ce ati facut inainte de 1989 sau in zilele Revolutiei din decembrie nu va da dreptul sa va erijati in judecator al faptelor mele si ale celor care si-au asumat, alaturi de mine, responsabilitatea schimbarii unui sistem politic totalitar, represiv si care isi pierduse legitimitatea si ratiunea de a exista. Eu m-am opus abuzurilor si derivelor acelui sistem. Regretam cu totii faptul ca nu am putut avea o revolutie de catifea, precum cehii. Deplangem pierderea de vieti omenesti si faptul ca am fost obligati la o schimbare violenta de sistem politic. Poporul roman nu merita si aceasta ultima suferinta. Dar nu in dumneavoastra s-a tras in zilele de 22, 23, 24 si 25 decembrie, ci in mine si in cei care au format conducerea provizorie a statului roman. Nu am luat de unul singur deciziile pe care mi le imputati, decizii care au fost necesare pentru a ne atinge obiectivele care tin de interesul national. Nu eu am legiferat, ci Parlamentul, in care erau reprezentate toate curentele ideologice si toate grupurile sociale. Nu eu am condus Executivul, cel care a gestionat aceste probleme si a aplicat legile. In fond, toti suntem responsabili pentru felul in care arata acum Romania", se arata in raspunsul fostului presedinte.
Solicitarea AVMR
Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Romania (AVMR), Viorel Ene, ii cere procurorului general Laura Codruta Kovesi sa trimita dosarele referitoare la mineriada din iunie 1990 la Sectia Civila a Parchetului, potrivit deciziei Curtii Constitutionale. Pentru rezolvarea dosarelor trebuie ca generalul Dan Voinea sa fie demis sau oameni nepatati ori care nu au fost partasi la acte ilegale sau imorale din timpul Revolutiei sa se ocupe de dosarul Mineriada-iunie 1990, spune Viorel Ene. (Rompres)
Gelu Voican audiat
Gelu Voican Voiculescu a fost audiat ieri de procurorii militari ai Parchetului General in legatura cu evenimentele din timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990. La iesirea din sediul Parchetului, Voiculescu a sustinut ca a dat o declaratie in calitate de martor. Acesta a calificat, potrivit Mediafax, drept abuziva punerea sub invinuire a fostului presedinte Ion Iliescu in dosarul privind moartea a patru persoane in 13 iunie 1990. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.