Pina pe 22 iulie, "Luçon - spatiu contemporan" va prezenta mai multe evenimente care poarta amprenta musafirilor francezi din Capitala Culturala Europeana.

O ursoaica de peste doi metri, un ursulet si o barza, toate din iedera. Acesta este cadoul orasului Luçon pentru Capitala Culturala Europeana, proiectul facind parte din parteneriatul Sibiului cu orasul francez. In centrul Sibiului, gradinarii francezi au stilizat un colt verde asemanator faimoasei gradini Dumaine, oferind trei capodopere gradinaresti realizate dupa tehnici practicate in Roma antica. Arta topiara, arta sculpturii in vegetatie vie, este ceva nou pentru Sibiu, la fel ca si stema din flori a orasului, pe care tot luçonezii au realizat-o aici si anul trecut. Primarul Klaus Johannis a atras atentia ca „nu este deloc usor sa creezi o asemenea gradina. Faptul ca cei din Luçon au reusit intr-o zi este o performanta incredibila". Ineditul aranjament va ramine in Piata Mare pina la sfirsitul anului, iar gradinarii sibieni primesc lectii de la omologii lor francezi, pentru a putea realiza si ei expozitii asemanatoare.

Cea mai importanta zi a proiectului „Luçon - spatiu contemporan" este 14 iulie, cind francezii isi vor sarbatori Ziua Nationala si la Sibiu. „La Luçon, de Ziua Frantei, gradina Dumaine este luminata de 1.000 de lampioane. Ceva asemanator, dar la scara mai mica, dorim sa realizam si la Sibiu", a spus primarul Luçonului, Pierre-Guy Perrier. Francezii au promis ca, simbata seara, Piata Mare va fi luminata cu 400 de lampioane in culorile drapelului fracez: albastru, alb si rosu.

„Nu se poate vorbi despre cultura franceza fara a vorbi despre bucataria frantuzeasca", crede primarul Luçonului. Acesta este motivul pentru care primul trofeu culinar franco-roman se desfasoara la Sibiu, din initiativa lui Benoit Hermouet, patronul unui restaurant din Luçon. Dupa primele probe din mai, dintre cei zece bucatari romani au fost selectati trei care participa la finala din 17 iulie. Mincarurile dupa retete romanesti si deserturile specifice Luçonului vor fi apreciate de un juriu din care vor face parte primarii celor doua orase.

Prin arta sabiilor, francezii aduc la Sibiu personalitatea cardinalului Richelieu. Sapte scrimeri francezi vor face demonstratii de scrima veche, care se practica pe vremea cardinalului si pe care multi am admirat-o in filmele cu muschetari. In Piata Mare, Piata Mica, pe Bulevardul Nicolae Balcescu sau pe Podul Minciunilor, de luni si pina joi, scrimerii francezi vor oferi demonstratii alaturi de Ordinul Cavalerilor de Sibiu.

Iglesias se vinde bine Concertul Julio Iglesias de luni seara se anunta incendiar, iar cererea mare de bilete l-a convins pe artist sa accepte desfasurarea evenimentului in Piata Mare a orasului. Pentru recitalul din 16 iulie, fanii lui Iglesias nu au stat pe ginduri la cumpararea biletelor, primele epuizate fiind biletele VIP, care costau 300 de lei.

Programul complet al evenimentelor de la Sibiu, pe www.cotidianul.ro/select