Urmare a emanciparii feministe, fenomenul cunoscut astazi sub numele de "political corectness" capata o din ce in ce mai mare amploare in Statele Unite. Dincolo de extremele la care se ajunge uneori, in incercarea exagerata de a evita discriminarea s

Urmare a emanciparii feministe, fenomenul cunoscut astazi sub numele de "political corectness" capata o din ce in ce mai mare amploare in Statele Unite. Dincolo de extremele la care se ajunge uneori, in incercarea exagerata de a evita discriminarea sexuala (cum ar fi modificarea unor structuri inradacinate ale limbii), exista insa si aspecte cat se poate de pertinente ale acestei miscari. Iar una dintre cele mai vizibile manifestari ale fenomenului este reprezentata de incercarile de a asigura un nivel echitabil de remunerare pentru barbati si femei.

La un dolar castigat de un barbat, o femeie obtine doar 77 de centi

Nevoia de schimbare porneste de la o stare de fapt surprinzatoare la prima vedere. Si asta avand in vedere faptul ca vorbim aici de ceea ce romanii mai considera, stereotip sau nu, o "tara a tuturor posibilitatilor". Astfel, conform datelor ce au stat la baza unui studiu intreprins de Asociatia de Consultanta in Executive Search - ACES (Association of Executive Search Consultants - AESC), diferentele salariale dintre barbati si femei se ridica la circa 23%. Concret, pentru fiecare dolar pe care il castiga un barbat, o femeie este platita doar cu aproximativ 77 de centi. O diferenta care, desi poate fi trecuta de multe ori cu vederea, le pare cu siguranta uriasa adeptilor curentului de "political corectness".
Cea mai mare surpriza nu o constituie insa acest exemplu de discriminare intr-o societate considerata de multe ori liderul de opinie impotriva discriminarilor de orice fel. Adevaratul semn de intrebare apare insa in momentul in care sunt consultati tocmai membrii acestei societati. Iar asta cu atat mai mult cu cat este vorba de cei care, se presupune, ar trebui sa fie chiar promotorii schimbarilor profunde, de structura, la nivelul mentalitatilor colective. Studiul realizat de ACES a constat in chestionarea, intre 19 aprilie si 3 mai anul curent, a 320 de directori executivi din diferite tari. Subiectul cercetarii a fost necesitatea implementarii unei legislatii orientate catre asigurarea unui nivel de salarizare egal pentru barbati si femei. Singura intrebare adresata respondentilor a fost: "Ar trebui reglementata din punct de vedere legislativ inegalitatea in salarizarea femeilor?".

76% dintre directorii executivi nu cred in legiferarea egalitatii salariale

Rezultatul cercetarii? Negativ, si inca intr-o proportie covarsitoare. Dintre cei 320 de intervievati, doar 24% au raspuns afirmativ la intrebarea de mai sus, in timp ce restul de 76% considera ca egalitatea in remunerarea femeilor nu ar trebui reglementata din punct de vedere legislativ. Impactul acestui raspuns este inca si mai puternic daca se are in vedere faptul ca cea mai mare parte dintre respondenti (66%) sunt nord americani, in timp ce doar 16% sunt europeni, 12% provin din regiunea Asia Pacific, 4% din America Latina, 1% din Africa si 1% din alte tari.
In legatura cu rezultatul studiului, Peter Felix, presedintele ACES, a observat: "Inegalitatea in salarizare ramane un puternic mijloc de intimidare a femeilor si conduce, in cele din urma, la privarea mediului afaceri de niste adevarate talente".

Impunerea unei legi n-ar face decat sa creeze o problema

In sensul uniformizarii diferentelor existente, Felix a adaugat: "Companiile trebuie sa-i autoregleze corectitudinea in ceea ce priveste remuneratia pentru a se asigura ca adevaratele talente pot ajunge la nivel de top management indiferent de sex sau orice alte diferente. Daca aceasta prapastie nu dispare, diversitatea business-ului la nivelul superior - dar si la oricare alt nivel - va fi influentata in mod negativ". Iar acest lucru nu face decat sa imputineze posibilitatile de alegere ale angajatorilor si, in ultima instanta, nu poate face decat rau afacerilor. "Acesta este motivul pentru care companiile de executive search au fost atat de agresive in implementarea programelor de diversitate - pentru a se asigura ca cei mai buni sunt adusi la masa negocierilor pentru joburile de top", a mai spus presedintele ACES. La randul sau, Panos Manolopoulos, general manager Stanton Chase, este de parere ca o schimbare spre egalizarea salariala ar trebui fara indoiala sa aiba loc in SUA. Totusi, acest lucru nu ar trebui sa se intample in mod artificial, fortat, prin impunerea unei legi specifice, ci ar trebui sa fie mai degraba o evolutie fireasca intr-o societate deschisa si toleranta. "N-ar trebui sa existe o lege, pentru ca acest lucru n-ar face decat sa creeze o problema", ne-a declarat omul de afaceri.

In tara noastra "exista o diferenta usoara, insa nu una atat de mare"

Este cat se poate de clar, asadar, ca diferentele salariale dintre barbati si femei sunt o problema ce merita toata atentia societatii americane. Intrebarea e insa daca si in ce masura aceasta problema este prezenta si in tara noastra. Panos Manolopoulos este de parere ca in Romania este destul de dificil de facut o statistica a diferentelor salariale dintre femei si barbati, pentru simplul motiv ca aici ca nu sunt atat de multe femei pe pozitii de top management ca in SUA. Din acest punct de vedere, "mediul de afaceri este inca o lume a barbatilor, iar pentru ca sunt mai multi barbati pe pozitii de top management, salariile acestora sunt mai mari", ne-a declarat acesta. "La o prima vedere, exista o diferenta usoara, insa nu una atat de mare", a subliniat Manolopoulos, estimand ca discrepanta ar fi semnificativ mai mica decat in SUA: aproximativ 15%. Comparand aceste diferente salariale, directorul Stanton Chase ne-a aratat ca, desi in tara noastra nu exista atat de multe femei pe pozitii de top management, ele au totusi avantajul ca "Romania este o societate matriarhala", ceea ce face sa le fie oarecum mai usor sa se afirme, atunci cand isi doresc acest lucru. In plus, exista inca de pe acum o tendinta de estompare a discrepantelor in remunerarea barbatilor si femeilor - "Cred ca in urmatorii 5 ani, cand vom vorbi de manageri de top, nu vom mai pomeni de diferentele de sex, ci de abilitatile si eficienta acestora", ne-a declarat Manolopoulos.

"La conditii de munca egale ar trebui sa existe salarii egale"

La randul sau, Cristian Nistoreasa, general manager al companiei de consultanta Wilson Learning, ne-a declarat: "Pentru acelasi tip de job, nu sunt diferente semnificative - exista insa joburi platite mai bine (cum ar fi cel de director finaciar sau contabil-sef, n.red.) pentru care sunt preferati, in general, barbatii". In acest sens, Nistoreasa explica: "in companiile mai mici si in mediile mai active sunt preferati barbatii, care au un simt al afacerii mai dezvoltat si se adapteaza mai repede la schimbari, in timp ce, in multinationale, sunt preferate femeile", in special pentru activitatile care implica munca de birou, sustinuta, care necesita mai multa constiinciozitate. Pentru acelasi tip de job insa, puncteaza Nistoreasa, diferentele salariale intre barbati si femei ar fi de circa 10%. Din perspectiva angajatorului, "important e ca cel care executa jobul respectiv sa aiba abilitatile si competentele necesare", a subliniat directorul Wilson Learning. Iar daca o femeie dispune de toate aceste calitati, Nistoreasa se indoieste ca o companie ar ezita sa o angajeze si sa o remunereze corespunzator doar pentru ca este femeie. Ca si Panos Manolopoulos, Nistoreasa ne-a declarat ca discrepantele in remunerarea barbatilor si a femeilor se vor atenua si mai mult pe viitor, in virtutea ideii ca "la conditii de munca egale ar trebui sa existe salarii egale".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.